Mics grillezett hagymakarikákkal és cukkinis, répás salátával
Nyár, foci Eb, sör, meccsnézés. Mi kell ehhez a felsoroláshoz még? Hát valami nagyon klassz és könnyen elkészíthető grill kaja. Ez a mics, ami egy erdélyi húsétel, amit alapesetben háromféle darált húsból készíthetünk – de én sajnos bárányhúshoz nem jutottam. Maradt a marha és a sertéshús – úgyhogy grillezésre, meccsnézésre fel! Hajrá Magyarok!!!
Hozzávalók:
- 1/2 kg darált marhahús
- 1/2 kg darált sertéshús
- 1 tk darált kömény
- 1,5 tk fűszerpaprika
- 1,5 tk csombor (borsikafű)
- 1 tk szódabikarbóna
- 1,5 tk fokhagyma granulátum (vagy 2-3 gerezd fokhagyma)
- 2 tk só
- 1,5-2 dl alaplé
A fűszereket egy nagyobb tálba öntjük, majd érkezik a kétféle, jobb esetben háromféle darált hús – majd kézzel alaposan összedolgozzuk, nyomorgatjuk az elegyet. Ha már egyenletesen bedolgoztuk a fűszereket, akkor felöntjük hideg alaplével a húsos masszát, majd villával megszurkáljuk a húst, hogy majd átjárja a lé az egészet. Egy lélegző fóliával letakarjuk az edényt, majd minimum 4, de optimális esetben 24 órára a hűtőbe tesszük az egészet.
A meccs napján kivonulunk a teraszra vagy a kertbe, visszük a húst, a deszkánkat, a cukkinit és a répát, na meg mindent, amire szükségünk lehet. Két nagyobb vöröshagymát megpucolok, majd finoman felkarikázom őket, illetve egy-egy hústűvel összetűzöm mindet.
Hozzávalók a salátához:
- 2 db zsenge cukkini
- 2 db répa
- 5 cl cukor
- 5 cl olaj
- 5 cl 10 %-os ecet
- só és bors
A friss, zsenge cukkinit, na meg két darab répát vékony csíkokra reszelem, szeletelem. Egy feles pohárba kimérem a három saláta összetevőt, majd összekeverem őket, utána pedig mehetnek a cukkinis, répás csíkokra. Hagyom a salátát pihenni, hadd érjenek az ízek össze, addig nekiállok húsrudakat gyártani.
Kisebb gombócokat készítünk kézzel, majd a gombócokból szép és egyenletes húsrudakat készítgetünk – ami tegyük hozzá, elég unalmas meló. Én elbénáztam a munkát, mert nem vizeztem be a kezem, ami azért rossz, mert tiszta ragacs leszel, úgyhogy kezeket bevizezni, és úgy könnyebb és haladósabb a gyúrás.
Lassan mindent előkészítettünk, beizzítjuk a grillt – és indulhat az illat és ételgyártás. A hagymákat és a húsrudakat felpakoljuk a forró grillrácsra, majd időnként forgatjuk őket, közben pedig már szisszen is a sörösdoboz – iszunk egy jéghideg Krusovice-t…
Mire feláll a két csapat, addigra előkészítjük a tányérokat, vagyis húzunk rájuk egy-egy mustár csíkot, felpakoljuk a salátát – és már csak a két grillezett finomság hiányzik.
Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket: