Grill ételekHúsételekKedvenceim

Mics grillezett hagymakarikákkal és cukkinis, répás salátával

IMG 7547

Nyár, foci Eb, sör, meccsnézés. Mi kell ehhez a felsoroláshoz még? Hát valami nagyon klassz és könnyen elkészíthető grill kaja. Ez a mics, ami egy erdélyi húsétel, amit alapesetben háromféle darált húsból készíthetünk – de én sajnos bárányhúshoz nem jutottam. Maradt a marha és a sertéshús – úgyhogy grillezésre, meccsnézésre fel! Hajrá Magyarok!!!

Hozzávalók:

  • 1/2 kg darált marhahús
  • 1/2 kg darált sertéshús
  • 1 tk darált kömény
  • 1,5 tk fűszerpaprika
  • 1,5 tk csombor (borsikafű)
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1,5 tk fokhagyma granulátum (vagy 2-3 gerezd fokhagyma)
  • 2 tk só
  • 1,5-2 dl alaplé

A fűszereket egy nagyobb tálba öntjük, majd érkezik a kétféle, jobb esetben háromféle darált hús – majd kézzel alaposan összedolgozzuk, nyomorgatjuk az elegyet. Ha már egyenletesen bedolgoztuk a fűszereket, akkor felöntjük hideg alaplével a húsos masszát, majd villával megszurkáljuk a húst, hogy majd átjárja a lé az egészet. Egy lélegző fóliával letakarjuk az edényt, majd minimum 4, de optimális esetben 24 órára a hűtőbe tesszük az egészet.

IMG 7435

IMG 7437

IMG 7440

IMG 7441

IMG 7472

A meccs napján kivonulunk a teraszra vagy a kertbe, visszük a húst, a deszkánkat, a cukkinit és a répát, na meg mindent, amire szükségünk lehet. Két nagyobb vöröshagymát megpucolok, majd finoman felkarikázom őket, illetve egy-egy hústűvel összetűzöm mindet.

IMG 7492

IMG 7494

IMG 7502

Hozzávalók a salátához:

  • 2 db zsenge cukkini
  • 2 db répa
  • 5 cl cukor
  • 5 cl olaj
  • 5 cl 10 %-os ecet
  • só és bors

A friss, zsenge cukkinit, na meg két darab répát vékony csíkokra reszelem, szeletelem. Egy feles pohárba kimérem a három saláta összetevőt, majd összekeverem őket, utána pedig mehetnek a cukkinis, répás csíkokra. Hagyom a salátát pihenni, hadd érjenek az ízek össze, addig nekiállok húsrudakat gyártani.

IMG 7498

IMG 7497

IMG 7504

IMG 7505

IMG 7507

IMG 7510

Kisebb gombócokat készítünk kézzel, majd a gombócokból szép és egyenletes húsrudakat készítgetünk – ami tegyük hozzá, elég unalmas meló. Én elbénáztam a munkát, mert nem vizeztem be a kezem, ami azért rossz, mert tiszta ragacs leszel, úgyhogy kezeket bevizezni, és úgy könnyebb és haladósabb a gyúrás.

IMG 7473

IMG 7474

IMG 7480

IMG 7490

IMG 7491

IMG 7508

Lassan mindent előkészítettünk, beizzítjuk a grillt – és indulhat az illat és ételgyártás. A hagymákat és a húsrudakat felpakoljuk a forró grillrácsra, majd időnként forgatjuk őket, közben pedig már szisszen is a sörösdoboz – iszunk egy jéghideg Krusovice-t…

IMG 7517

IMG 7515

IMG 7516

IMG 7521

IMG 7531

IMG 7533

IMG 7537

Mire feláll a két csapat, addigra előkészítjük a tányérokat, vagyis húzunk rájuk egy-egy mustár csíkot, felpakoljuk a salátát – és már csak a két grillezett finomság hiányzik. 

IMG 7547

IMG 7551

Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket:

facebook_1.jpg

insatgram.jpg

Vélemény, hozzászólás?