KedvenceimLevesek

Tom Yum leves

Már a múlt héten kitaláltuk Esztivel hogy Tom Yum levest fogunk készíteni, de aztán kiderült, hogy egy alapvető dolog hiányzik a főzéshez – ez pedig a Tom Yum pasta, amit Egerben nem is olyan egyszerű beszerezni… aztán kiderült, hogy nem is olyan nehéz dolog ez. Az irodánktól kb 20 méterre van Deli Balázsék szuper bio boltja, a Vitál Centrum Biobolt, ahol ezt a különlegességet simán meg lehet rendelni, aztán persze Esztikém nem csak ezt, hanem még egy jó pár különleges thai pasztát rendelt még, majd hétfőn Balázs jelezte is, hogy megérkezett a csomagocskánk – vagyis lehet thai levest főzicskézni.

Mielőtt azonban főzni kezdtünk volna, előtte azért kiélveztük Eger csodás őszi hangulatát – vagyis bicajoztunk egy nagyszerűt, feltekertük a Bolyki völgybe, átkerekeztünk az Érsekkerten, aztán a Belvároson – szóval élveztük a gyönyörű vénasszonyok nyarát.

Hazaérkezve a zuhi után már indult is a főzés, mert mindketten baromi éhesek voltunk.

Hozzávalók:

  • kb 50 dkg csirkemell
  • 4-5 szál újhagyma
  • 1 marék szárított shitake gomba
  • 2 szál szárzeller
  • 2 db gyömbér
  • 10-14 db garnéla
  • 3 szál sárgarépa
  • 1-2 db citrom vagy lime
  • 3-4 dl alaplé
  • 6-8 dl víz
  • paradicsom passata
  • Tom Yum paszta
  • szója szósz
  • halszósz
  • szárított koriander levél (vagy friss, de nekünk ez nem volt)
  • citromfű
  • só, bors, chili
  • kókusztej

A főzést a darabolásokkal kezdtem, ahogy látjátok a fotókon egy csomó mindent előkészítettem. Elsőként a lábasban az apróra vágott zöldhagymát megdinszeltem, majd a csíkokra vágott csirkemell darabok pirítása kezdődött. Hasonlóan a vietnami főzésekkel itt sem kell attól aggódni, ha egy kicsit jobban odapirul a hús a lábashoz, ugyanis majd a főzés során szépen le fog ez a pörzsréteg ázni. Kicsit később érkezik a lábasba a reszelt gyömbér, az apróra vágott szárzeller, amik szintén kaphatnak hőt bátran.

Míg én a leves alapjával bíbelődtem közben Eszti julienre vágta a répákat, meg kiolvasztott egy maréknyi garnélát is, mert annak az íze nagyon jót fog tenni a levesünknek. A garnélákat szépet megtisztítottuk, majd egy kisebb serpenyőben elősütöttem őket, de csak annyira, hogy majd kellően roppanósak legyenek.

A szépen piruló alapunkba most már mehetnek a répák, egy löttyintésnyi paradicsom passata, kb egy evőkanálnyi Tom Yum paszta, aztán hagyjuk hogy az alap tovább rotyogjon.

Érkezik az alaplé és a víz, most már kezd a cucc hasonlítani egy leveshez. Szórok a cuccba koriander levelet, facsarok bele citrom levet, jön a chili, a halszósz, a szójaszósz, közben persze kóstolgatunk.

Most már rendesen rotyog a leves, átkeverem, beleszórom az elősütött garnélákat, majd a kókusztejjel készre dolgozom a Tom Yum-ot. Az íz nagyon meggyőző, pikáns, lágy és különleges. A csirkehúsok és a garnélák szuperül együtt dolgoznak a zöldségekkel – olyan eszünk így estefelé, hogy alig tudjuk abbahagyni.

Ha van időtök és energiátok, akkor próbáljátok ki, mert nagyon nagy élmény. 🙂