Tom Yum leves
Már a múlt héten kitaláltuk Esztivel hogy Tom Yum levest fogunk készíteni, de aztán kiderült, hogy egy alapvető dolog hiányzik a főzéshez – ez pedig a Tom Yum pasta, amit Egerben nem is olyan egyszerű beszerezni… aztán kiderült, hogy nem is olyan nehéz dolog ez. Az irodánktól kb 20 méterre van Deli Balázsék szuper bio boltja, a Vitál Centrum Biobolt, ahol ezt a különlegességet simán meg lehet rendelni, aztán persze Esztikém nem csak ezt, hanem még egy jó pár különleges thai pasztát rendelt még, majd hétfőn Balázs jelezte is, hogy megérkezett a csomagocskánk – vagyis lehet thai levest főzicskézni.
Mielőtt azonban főzni kezdtünk volna, előtte azért kiélveztük Eger csodás őszi hangulatát – vagyis bicajoztunk egy nagyszerűt, feltekertük a Bolyki völgybe, átkerekeztünk az Érsekkerten, aztán a Belvároson – szóval élveztük a gyönyörű vénasszonyok nyarát.
Hazaérkezve a zuhi után már indult is a főzés, mert mindketten baromi éhesek voltunk.
Hozzávalók:
- kb 50 dkg csirkemell
- 4-5 szál újhagyma
- 1 marék szárított shitake gomba
- 2 szál szárzeller
- 2 db gyömbér
- 10-14 db garnéla
- 3 szál sárgarépa
- 1-2 db citrom vagy lime
- 3-4 dl alaplé
- 6-8 dl víz
- paradicsom passata
- Tom Yum paszta
- szója szósz
- halszósz
- szárított koriander levél (vagy friss, de nekünk ez nem volt)
- citromfű
- só, bors, chili
- kókusztej
A főzést a darabolásokkal kezdtem, ahogy látjátok a fotókon egy csomó mindent előkészítettem. Elsőként a lábasban az apróra vágott zöldhagymát megdinszeltem, majd a csíkokra vágott csirkemell darabok pirítása kezdődött. Hasonlóan a vietnami főzésekkel itt sem kell attól aggódni, ha egy kicsit jobban odapirul a hús a lábashoz, ugyanis majd a főzés során szépen le fog ez a pörzsréteg ázni. Kicsit később érkezik a lábasba a reszelt gyömbér, az apróra vágott szárzeller, amik szintén kaphatnak hőt bátran.
Míg én a leves alapjával bíbelődtem közben Eszti julienre vágta a répákat, meg kiolvasztott egy maréknyi garnélát is, mert annak az íze nagyon jót fog tenni a levesünknek. A garnélákat szépet megtisztítottuk, majd egy kisebb serpenyőben elősütöttem őket, de csak annyira, hogy majd kellően roppanósak legyenek.
A szépen piruló alapunkba most már mehetnek a répák, egy löttyintésnyi paradicsom passata, kb egy evőkanálnyi Tom Yum paszta, aztán hagyjuk hogy az alap tovább rotyogjon.
Érkezik az alaplé és a víz, most már kezd a cucc hasonlítani egy leveshez. Szórok a cuccba koriander levelet, facsarok bele citrom levet, jön a chili, a halszósz, a szójaszósz, közben persze kóstolgatunk.
Most már rendesen rotyog a leves, átkeverem, beleszórom az elősütött garnélákat, majd a kókusztejjel készre dolgozom a Tom Yum-ot. Az íz nagyon meggyőző, pikáns, lágy és különleges. A csirkehúsok és a garnélák szuperül együtt dolgoznak a zöldségekkel – olyan eszünk így estefelé, hogy alig tudjuk abbahagyni.
Ha van időtök és energiátok, akkor próbáljátok ki, mert nagyon nagy élmény. 🙂