HúsételekKedvenceim

Göngyölt, sült karaj uborkával és bacon-nel

Végre ismét Magyországra érkeznek a gyerekek, ami azt is jelenti, hogy mi mint szülők, igyekszünk sok-sok finomsággal őket elkényeztetni. A gép délután hatkor landol, kb nyolc-kilenc óra körül érnek haza az utazók, úgyhogy addigra késznek kell lenni a vacsinak. Hogy mi készült? Hát a címben már elárultam, de jöjjenek a képek is:

Hozzávalók:

  • kb 1 kg sertéskaraj
  • 6 db főtt tojás
  • száraz kenyér vagy zsemle
  • 3 fej vöröshagyma
  • só, bors
  • apróra vágott vagy szárított petrezselyem
  • 3 nyers tojás
  • kb 20 szelet bacon
  • 10-15 db savanyú uborka
  • olaj
  • 1/2-1 dl száraz fehér vagy rozé bor

Első fázisként a gyönyörű karajt két felé vágom és megtisztítom, lehártyázom. Egy éles és keskeny késsel a vágódeszkán vékonyan felszelem, ahogy a képek is mutatják. Nem mondom, hogy nagyon könnyű művelet, de kellő odafigyeléssel egy-egy nagy hússzelet kerül a deszkára. A két gigantikus szeletet klopfolóval alaposan megcsapkodom, de nem az a lényeg, hogy nagyon vékony legyen a hús, hanem inkább az, hogy egyenletes.

Száraz zsömléket áztatok be néhány percre, majd ki is nyomkodom őket. Három hagymát pucolok, aranybarnára dinszetelem őket, majd a hagymás alapra morzsolom a vizes zsemléket. Sózom és borsozom az alapot – közben pedig hat tojást főzök keményre. Az elkészült tojásokat késsel feldarabolom, majd ezek is mehetnek a hagymás, zsemlés alapba, amikre szórok még petrezselymet is. Összedolgozom ezt a kombót, majd a keverés közben még három nyers tojást is ütök a cuccba.

A két nagy hússzeletet mindkét oldalán sózom, majd a bacon szeletekkel szépen megágyazok rajtuk. Erre a felületre osztom szét a tojásos, zsemlés tölteléket, majd késsel egyenletes felületet próbálok létrehozni.

Eszterem ízletes, savanyú uborkáit vékony szeletekre vágom, majd az uborkákat egyenletesen elosztom a felületen. Ügyesen igyekszem úgy feltekerni a húsos cuccot, hogy ne nagyon hulljon ki a töltelék és az uborka mindenhonnan, majd spárgával össze is kötöm a húsos batyukat. (Ez azért két emberes feladat, először én is egyedül próbálkoztam, de mindig hiányzott egy kéz…)

Egy kerámia edény aljára és oldalára öntök olivát, a két húsos batyut belehelyezem, majd egy kevéske rozét öntök a húsok alá – ez persze azért kell, hogy ebben a párában puhuljon majd két husi. Alufólia megy az edényre, a sütő 180 C-os, majd másfél-két óra szabadidő vár ránk.

A türemi idő letelte után (biztos ami biztos alapon) egy maghőmérővel megnézem, hogy a húsok közepe hány fokon áll – az eredmény pedig 78-80 C, vagyis nagyjából meg is lennénk. De persze még most jön az igazi sütés, alufólia leszed, sütő felteker 220 C-ra, aztán már csak várni kell a végeredményt. Közben készítek egy jókora adag krumlipürét, ami szuperül krémes, lágy és illatos.

A srácok megérkeznek, iszunk egy-egy kézműves sört, némi kis pálinkát, eszegetünk és élvezzük, ismét együtt lehetünk. Kell ennél több?