Húsos, sonkás palacsinta rántva – avagy a húsvéti megmaradt húsok ésszerű felhasználása
Húsos, sonkás palacsinta rántva – avagy a húsvéti megmaradt húsok ésszerű felhasználása
Pont ma még meló időben nézelődtem az Index-en, amikor feltűnt, hogy Panda és Tigris főz blog a húsvétkor megmaradt, de még felhasználható sonka hasznos felhasználásáról írt, mégpedig 5 + 1 tippként. Nos itt van még egy plusz tipp: sonkás, húsos palacsinta, rántva. Nálunk így alakult át a sonka egy része…
Azt hiszem ezt a „receptet” nem kell túllihegni, mert nem egy őrdöngős nagy tudomány elkészíteni. Szóval keverj palacsinta tésztát, nálunk az arányok a következők: 10 dkg liszt; 2,5 dl tej; 2 tojás; csipet só; 1 dl ásványvíz; esetleg cukor. ( Természetesen az elkészítendő palacsinták függvényében ez többszörözhető ). Mivel mi sokan vagyunk, így mi 20-30 darab alatt nem nagyon gyártunk palacsintát – aztán többféleképpen töltjük őket. Tehát kezdhetünk sütni: én mindig két sütőben készítem a palacsintákat, mert így folyamatosan tudok dolgozni, kevesebb a sima ácsorgás – és így a sörből vagy a rozéból is kevesebb fogy. 🙂
A megmaradt húsvéti sonkát és egyéb finom, de már nem annyira kívánt húsokat feldaraboljuk vagy ledaráljuk, tejföllel vagy joghurttal bekeverjük – esetleg ha igényli akkor fűszerezzük. Villával összekeverjük a masszát, majd kupacokba a palacsintára halmozzuk és feltekerjük őket. Jöhet a panírozás és a sütés – és máris átalakítottuk a hűtő tartalmát.
Nálunk melegen és hidegen is nagyon népszerű, akár sajtmártással, majonézzel vagy francia salátával nagyon gyorsan fogyó „termék”.