HúsételekKedvenceim

Finn lazacos pite

Szerdán kemény napom volt, mert olyat csináltam aznap, amit még sohasem. Este 7 órakor az Egri Kulturális és Művészeti Központban egy másfél órás fotós előadást tartottam az Egri Világjáró Klub jóvoltából, ahol a korábbi finnországi élményeinkről volt szó.

Esztivel azt gondoltuk, hogy ha már arról beszélek, hogy milyen benyomásaink voltak ebben a csodálatos országban, akkor egy kis ízelítőt is kellene vinni az ottani ételekből és italokból, így felpakoltunk egy-egy üveg Salmaikki-t és Minttu-t illetve sütöttünk két Finn lazacos pitét is – amit úgy gondoltunk, hogy majd együtt elfogyasztunk a nagyérdemű közönséggel együtt – amiből a fogyasztás meg is történt, csak nem nekünk. Na nem panaszkodom, mert iszonyú jó érzés volt, hogy a több mint ötven fős közönség kb 10 perc alatt elfogyasztotta az általunk kitálalt és felszeletelt pitéket – és italokat – de a végén nekünk egy morzsa sem maradt… 🙂 Kell ennél nagyobb dícséret? Szerintem nem.

(Fotók: Barna Béla)

Nos akkor a hallgatóságnak megígértem, hogy ha időm engedi, akkor fel is dobom a receptet – amihez most jutottam el.

Hozzávalók:

  • lazacfilé
  • póréhagyma
  • kápia vagy kaliforniai paprika
  • vaj
  • só és bors
  • reszelt sajt
  • igény szerint kék sajt
  • krémsajt
  • sok kapor
  • tojás
  • tejszín
  • leveles tészta

Elsőként a póréhagymát és a paprikát feldaraboljuk, a lazac filének a bőrét levágjuk, majd a halat felkockázzuk. Egy kevés vajon a póréhagymát megdinszteljük, majd amikor már jó az állag, akkor a feldarabolt paprikát is beleszórjuk a serpenyőbe. Hagyjuk, hogy a paprika is kicsit megfonnyadjon, majd az előkészített zöldséges alapot egy tányérba szedjük ki.

A serpenyőbe ismét vajat dobunk, majd a felkockázott lazac filéket elősütjük, de ügyeljünk arra, hogy csak egy kicsit hőkezeljük őket, épp arra kell törekedni, hogy egy kicsit kifehéredjenek. Ne feledkezzünk meg a sózásról és a borsozásról sem.

Készítünk egy öntetet, amibe reszelt sajt, krém sajt, tojás, tejszín, esetleg morzsolt kék sajt, sok kapor kerül – és amit alaposan össze is keverünk.

A pite sütőformát kikenjük vajjal, kicsit be is lisztezzük, majd a leveles tésztát belefektetjük a formába. A tésztára nagyjából egyenletesen belepakoljuk a lazackockák jó részét (egy keveset majd a végén még rápakolunk a pitére), majd rászórjuk a zöldséges ragu java részét is – illetve ráöntjük a cuccra az öntetet is. Arra azért figyeljünk, hogy az öntet és a ragu egy kicsit lejjebb legyen, mint a forma és a tészta pereme, mert sütés közben azért még lehetnek mozgások az edényben. A ragu és a lazacdarabok maradékát még szépen, esztétikusan elhelyezzük a pite felszínén – ez már tényleg inkább az esztétika miatt lehet fontos. Szórunk még reszelt sajtot is a pite tetejére, ha gondoljuk, akkor a maradék tésztából vágunk ki formákat, ezek szintén a designt szolgálhatják.

A sütő már elő van melegítve, 200 C-os légkavaráson vagyunk, majd kb 25 perc alatt el is készül a nagy mű.