Srí Lanka a teraszunkon: csípős borjú curry, pol roti és kétféle ázsiai csirkenyárs
Egy baráti fiatal pártól régebben kaptunk egy autentikus fűszerkeveréket Srí Lankából, ám szegény curry por azóta is arra várt, hogy mikor fogunk hozzá nyúlni, mikor lesz belőle főétel. Az az igazság, hogy valahogy mindig hiányzott az ihlet, a motiváció, most azonban megszerveztünk egy hétköznapi találkozót nálunk – amire rögtön be is ugrott, hogy itt az alkalom – főzzünk valami finomat ezzel a fűszerkeverékkel. Tehát ők jöttek, megleptek bennünket két klassz ajándékkal, mi pedig megleptük Őket egy curry vacsorával.
Hozzávalók a borjú curry-höz:
- 1,3 kg borjú comb
- 1 fej vöröshagyma
- 3 szál zöldhagyma
- 1 szál szárzeller
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 doboz hámozott paradicsom
- 2-3 ek joghurt vagy kókusztej
- 3-5 ek Sri Lankan curry spice (hot)
- 1/2 ek kardamon mag
- 1/2 ek őrölt koriander mag
- 1/2 ek édes kömény (egész vagy őrölt)
- 1/2 ek fekete mustármag
- 1 ek római kömény
- 1-2 egész fahéj
- só és bors
- kevéske víz
Elsőként a gyönyörű borjúcombot lehártyázom, megtisztítom, majd szép egyenletes kockákra vagdosom. Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítek, majd az alap fűszereket kicsit lepirítom: kardamon mag, koriander mag, édes kömény, mustármag és római kömény megy a forró olajba – de arra készüljetek fel, hogy intenzív pattogás és illat orgia indul el a konyhában, amit aztán kiszellőztetni nehéz lesz.
Míg ők pattognak, pirulnak, addig feldaraboljuk a háromféle hagymát, a szárzellert, majd felbontjuk a paradicsom konzervet. A hámozott paradicsom darabokat – óvatosan – beledobáljuk a fűszeres olajba, majd fakanállal szét is passzírozzuk őket, illetve hagyjuk, hogy kicsit meg is karamellizálódjon a paradicsomos alap. Ekkor jöhetnek a húsok, amiket természetesen sózunk is.
A húsokat szépen át-átforgatjuk, majd egy idő után jöhetnek a feldarabolt zöldségek, na meg a fahéj rúd, rudak is. Ha igényli, akkor kevéske víz is mehet a curry alapba, jöhet maga a curry por, majd fedő alatt főzzük az egész cuccot. Mivel a mi curry keverékünk „hot”, vagyis igencsak csípős, így mi chilivel nem bolondítottuk meg a curryt, de azért az fontos, hogy a végén kellően csípős, ízes legyen a currynk.
Amikor már a húsok teljesen bepuhultak, akkor joghurttal vagy kókusztejjel bekeverjük a curryt, majd félretoljuk a serpenyőt – szemünket pedig a köret felé irányítjuk.
Hozzávalók a pol roti-hoz:
- 4 csésze liszt
- 2 tk só
- 2 csésze kókusz reszelék
- 1 szál zöldhagyma
- 1 db jalapeno
- őrölt chili
- 1,5 csésze víz
- olaj a kezünkre
Még sohasem csináltunk ilyen tésztát, ilyen köretet, de megnéztünk egy csomó YT videót, elolvastunk egy rakat receptet – aztán úgy voltunk vele, hogy mi történhet…
Tehát Eszti robotgéppel összekeverte az összes összetevőt, ( persze előtte a hagymát és a jalapenot klasszul felaprítottuk ), majd egy közepesen sűrű, gyúrható masszát kaptunk végeredményként. Volt barátnőm beolajozta a kezecskéjét, majd olyan teniszlabda méretű golyókat gyúrt össze, amiket aztán ki is nyújtott egy sodrófával. A nyers rotikat egymásra halmozta – majd amikor már itt voltak a vendégek, akkor én a grillrácson készre sütöttem mindet.
Ázsiai csirkenyársak:
Vettünk 8 darab csirke felső combot, amit kicsontoztunk, majd felcsíkoztunk. Eszti készített egy olajos, citromos, fokhagymás pácot, én pedig a curry porból és joghurtból készítettem egy pácot, amiben egy napig pihengettek a csirkecsíkok. A vacsora előtt egy órával a csíkokat beáztatott nyársakra húzogattam, majd ezekkel is indultam a jó öreg Landmannom irányába.
Megjöttek a vendégeink, ittunk egy-egy welcome drinket, majd beizzítottam a grillt és készre sütöttem a csirkenyársakat, na meg a rotikat is.
És hogy milyen lett? Ezt igaziból a vendégeink mondhatnák el, de legyen elég annyi, hogy csak ettünk, ettünk és ettünk – a curry pont annyira volt csípős, ami még nem zavaró, a kétféle csirkenyárs nagyon illet az egész menühöz, a pol roti-k pedig fantasztikus ízvilágot adtak. A kókuszreszelék egy nagyon finom, kellemes irányba vitte el ezt a kenyértésztát – teljesen más volt az egész, mint amikor indai chapatit készítünk.