HúsételekKedvenceim

Manakish, manouche – avagy egy brutál jó libanoni vacsora

Manakish, Manouche, Za’atar, Labneh, Sumac, Hummus, Taboulé – Lebanese street food

Még vasárnap igényelt egy kis előkészületet a hétfői vacsora, de ha már az összetevők szépen várnak a hűtőben, akkor a meló után már alig kell otthon sokat görcsölni, viszonylag gyorsan egy nagyszerű vacsorát tudtok rittyenteni.

Előkészület 1.
Készítünk egy tésztát, ami gyakorlatilag egy pizza tészta, amit a kelesztés után, fólia alatt beteszünk a hűtőbe, majd a hazaérkezésük előtt ki is veszünk onnan, hogy a nyers tészta kicsit átmelegedjen.

Hozzávalók:

Hozzávalók a tésztához, kb 4 db pizzához:

  • 40 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 1 dl víz
  • 1,5-2 ek cukor
  • 20 g élesztő
  • 2 ek olaj

Előkészület 2:

Készítünk egy labneh-t, egy joghurt alapú sajtot, ami egy rém egyszerű módszerrel, egy doboz joghurt lecsöpögtetésével jön létre. Itt annyi a feladat, hogy a joghurtot beleöntjük vagy belekanalazzuk egy konyharuhába, majd a zacskót fellógatjuk egy fakanál segítségével egy edény fölé, majd minimum 24 órát hagyjuk csöpögni e cuccot.

Előkészület 3.

Kockázunk fel húst – leginkább bárány hús lenne a legjobb, de ez Egerben nehezen megoldható probléma -, ami jelen esetben egyszerűen csirkemell volt nálunk. A húsokat sózzuk, majd egy spéci libanoni fűszer keverékkel, a za’atar-ral szórjuk meg ( nem kell megrémülni, a neten pár száz forintért rendelhető ), majd olíva olajjal leöntjük a húst, vagyis készítünk egy za’atar-os pácot.

Hazaérkezés után:

A sütőbe betesszük a pizza sütő kövünket, majd feltekerjük a hőfokot csutkára – ami nálam 300 C.
A bepácolt húsokat gyorsan kisütjük, lepirítjuk.

A pizza tésztát kivesszük a hűtőből, hagyjuk, hogy kicsit átmelegedjen, majd 4 db kis gombócot készítünk belőle. Egy-egy gombócból nyújtófával hosszúkás, vékony csíkokat nyújtunk, majd a tésztára za’atar-t szórunk, pakolunk rá pácolt húst, majd finoman meglocsoljuk a felületet olíva olajjal.

A manakisch pár perc alatt készre sül, a tűzforró tésztára kanalazunk labneh sajtot, friss zöld fűszerként pedig lehetőség szerint menta levelet használunk, de nagyon jó még a rukkola is.

Ennyi az egész, a hazaérkezés után egy órán belül pedig már az asztalon van a szuper libanoni vacsora – vagyis ha házhoz rendelnél pizzát, az sem lenne gyorsabb… 🙂