HúsételekHúsmentes ételek

Bao dim sum ( kínai gőzgombócok ) készítése chilis-zöldséges és garnélás-zöldséges verzióban

Már kétszer is tettem fel a blogra ilyenfajta töltött gőzgombócot, egyszer darált húsos, majd darált kacsamelles töltelékkel – most pedig egy autentikus kínai videó megnézése után úgy döntöttem, hogy készítek egy vega verziót is, de azért olvasztottam ki garnélákat is, hogy ne maradjak hús nélkül most sem… 🙂

A meló két részre oszlott, Eszterre jutott a tészta szekció, én pedig a töltelék részleget kaptam meg. A tészta egy nagyjából egyszerű kelt tésztás projekt volt, amit már korábban is használtunk:

  • 50 dkg B55-ös liszt
  • 1 ek ( 5 g ) instant élesztő
  • 1 ek cukor
  • 2,8 dl langyos víz
  • 1 tk só

(Ennyi lisztből korábban 16-17 baót gyártottam, most Eszti vékonyabb és kisebb gombócokat készített, darabonként 26 gramm tészta volt egy-egy bao alapanyaga – így összesen 30 db gőzgombóc került végül az asztalunkra.)

A tészta begyúrása és a kelesztés után Eszti kisebb labdacsokat gyúrt, amikből pedig egy sodrófa segítségével vékony lapkákat készített – aztán nem kis melóval ezekbe a tésztákba pakolászta bele a kétféle tölteléket.

Én először egy negyed fej káposzta darabolásával kezdtem, majd jött a sárgarépa, az újhagyma, a csiperke gomba felkockázása – ezek képezik majd a vega baók alapját. A kínai csaj videójából láttam, hogy egy serpenyőben süt egy pár tojásból kvázi rántottát – ezt én is megtettem. A gombákat először egy kicsit lepirítottam, majd a szépen lepirult elemeket egy tálba dobáltam. A serpenyőben megfonnyasztottam a feldarabolt káposztát, ebbe az alapba ment a répa és az újhagyma, majd egy kis folyadék mellett pároltam is a cuccot.

Szárított shii-take gombát áztattam vízbe, majd ezeket a gombákat és a lepirított csiperkéket is a káposztás alapba dobtam. Só, bors, egy thai fűszerkeverék (lévén nem volt kínai fűszerem) került a zöldségekre, majd még érkezett halszósz és szója szósz is a cuccba. Alakulnak az ízek, de szükség van egy kis csípősségre, úgyhogy a chilihez nyúlok – na nem mintha én szeretném a nagyon erős kajákat, de itt azért úgy éreztem, hogy jó fog majd jönni.

Az elkészült zöldséges alapot egy tálban összekeverem a rántottával, szórok rá még egy kevéske étkezési keményítőt.

A másik verziónál effektíve ugyanígy jártam el, annyi különbséggel, hogy itt már répa nem került a töltelékbe, a fagyasztott garnélákat pedig vajon sütöttem elő.

A kész bao-k mellé készítettem egy mártogatóst, hasonlóan mint korábban. Ebbe egy fehér hagymát daraboltam, majd öntöttem bele szezám olajat, szójaszószt, halszószt, thai chili szószt, nyomtam bele egy fél citrom levét – majd hagytam, hogy az ízek összeérjenek.

Esztike végtelen türelemmel megtöltötte a tésztákat, én pedig a bambusz gőzölővel készre gyártottam a bao-kat. A végén a serpenyőben még egy kicsit le is pirítottam a kész tésztákat – bár ennek szerintem nem sok értelme volt, de életem párja ragaszkodott hozzá, úgyhogy nem volt más választásom.

És a végeredmény…