Nyári emlék a szakadó szeptemberi esőben – avagy Sörben pácolt, mézes csirkeszárnyak grillen, rukkolás paradicsomsalátával
Nyári emlék a szakadó szeptemberi esőben – avagy Sörben pácolt, mézes csirkeszárnyak grillen, rukkolás paradicsomsalátával
Hihetetlen, most kinézve az ablakon azt elképzelni, hogy másfél-két hete még szikrázó napsütés volt, lehetett klasszakat grillezni, élveztük a nyarat. Most pedig? Olyan szakadó eső van, hogy még a kutyáink se dugják ki az orrukat a házukból, kérdés egyáltalán, hogy mi is kimegyükn-e egyáltalán. Szóval nosztalgiázzunk…
Ez a finomság már nem ismeretlen a blogom olvasóitól, tavaly már szinte ugyanezt elkészítettem – de hát ami finom, az finom. Motoros barátomnál olvastam még anno, hogy sörben pácol be csirkeszárnyakat, én ezt a receptet elcsentem, majd egy kicsit átformáltam, vagyis mézzel megbolondítottam.
A dolog lényege, hogy a grillezés előtt egy nappal készítek egy sörös pácot, vagyis a szárnyakat megtisztítom, fűszerezem és egy jénai tálban sörrel felöntöm őket, meglocsolom mézzel az egészet – majd mehetnek a hűtőbe.
Másnap készítünk egy frankó kis parazsat, leöntjük a húsokról a pácot, majd elkezdjük szépen grillezni a szárnyakat. Törekedjünk arra, hogy egyenletes legyen a sütés, folyamatosan forgassuk mindet, közben pedig elkészíthetjük a salátát.
Felkarikázunk egy rakat vöröshagymát, ugyanezt tesszük a paradicsomokkal is, majd két-három gerezd fokhagymát is szétzúzunk. Egy nagyobb tálba tesszük őket, tépkedünk rá egy fél marék rukkolát, kevés petrezselymet, majd öntünk rá salátaöntetet. ( Ez egy egység oliva, egy egység ecet, egy egység cukor egyvelegéből készül, melyeket homogén egésszé keverünk egy kisebb tálban.) Tehát az öntetet ráöntjük a salira, só és bors, majd alapos keverés következik – és kész is a nyári salátánk.
Időközben elkészülnek a szárnyak, mi még fejenként egy-egy kápia paprikát is rátettünk a grillre – melyek szintén gyönyörűen megsültek.
Tálaláskor a paprikáról lehúzzuk a bőrüket, mellé teszünk egy-két aranybarnára pirult csirkeszárnyat, egy adag rukkolás salátát – és már csak az elmaradhatatlan rozé hiányzik…
Szép nyár volt ugye? Nem baj, lesz jövőre is nyár, ismétlése következik.
ui: Ja és telefonnal is elég klasszul lehet fényképezni, ugye? 🙂 Bolond fejjel itthon hagytam a gépemet, de hát nehogy már ne örökítsem meg ezt a szépséget, finomságot – így jött a telefon. Egész pofás lett így is…