Levesek

Rámen

Sok-sok videót megnéztem, hogy miként is kell hivatalosan ráment készíteni – de rá kellett jönnöm, ilyen recept nem létezik. A ráment mindenhol másból, mindenhol máshogy készítik – ami talán kihagyhatatlan az a többféle hús, a szójaszósz, a spéci tészta, a sok zöldség, a ….

Én most mégis csak egyféle húsból dolgoztam, egyszerűen azért, mert ez volt a fejemben. Lássuk mi volt a többi összetevő:

  • 1 pár kacsamell
  • kevéske póréhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 4-5 tojás
  • kevéske koriander zöld
  • 2 szál újhagyma
  • gyömbér
  • 1/4 üveg bambusz rügy szelet
  • szárított vargánya gomba
  • szárított shitake gomba
  • rizstészta
  • szójaszósz
  • fehérbor
  • víz
  • só, bors, chili

Elsőként én a két kacsamellet sütöttem elő, hogy az ízek majd még intenzívebbek legyenek. Úgy csináltam, mintha rozé mell készülne, amihez csak só és bors kellett.

Párhuzamosan kifőztem a tojásokat is – 10 percig álltak a forró vízben, majd jéghideg vízben állítottam le a folyamatot. Ahogy a tojások lehűltek, feltörtem őket, majd készítettem egy marinádot, amiben jó sokáig pácolódtak is. Az edénykébe szójaszószt, worchester szószt, kevéske fehérbort és vizet öntöttem, majd ment bele gyömbérpor – aztán jöhettek fürdőzni a tojások is.

Egy fazékba vizet töltöttem, majd egy fej hagymát, megtört fokhagymát, darabolt gyömbért, bambusz rügy szeleteket és koriandert szórtam, majd bedobtam a két elősütött mellet is. Hagytam, hogy először felforrjon a víz, majd a lángot lejjebb vettem. Persze nincs még minden összetevő az alaplevünkben, úgyhogy érkezik még kevéske újhagyma, répa csík, szárított vargánya, szójaszósz, só, bor és chili is a lébe – de láttam olyan videót is, amiben szakét is öntöttek az alapba, amit én fehérborral helyettesítettem.

Az órát nem néztem, de vagy két óra biztos eltelt, mire úgy éreztem, hogy megvan az ízvilág, amire vágytam. A hús természetesen omlós, a többi szilárd összetevő pedig kuka – mert szépen leszűrjük a levest.

A tojások már szépen elszíneződtek – kaptak egy klassz sárgás, barnás pácot, és az ízükön is frankón érződik a elvégzett pácolás.

Én most rizstésztát forráztam, majd a kacsamelleket szépen felcsíkoztam. Az alaplébe még beledobtam a beáztatott és felszeletelt shitake gombákat, majd egy kicsit össze is forraltam őket.

Tálalás:

Az edénykébe tettem leforrázott tésztát, nyers répa csíkokat, vékonyra karikázott újhagymát, tépett koriander leveleket és hús szeletkéket, majd jöhetett a forró leves. A művemet megpakoltam még négyrét vágott tojásokkal – és már csak az élvezkedés volt hátra.