Húsételek

Klasszikus hütte kaja – Linseneintopf – Lencseragu

Szépen lépkedünk bele a télbe, kezdhetnénk ráhangolódni a téli sportokra – de be kell látni, idén semmi esély nem lesz síelni, boardozni. Tavaly egy kicsit elbambultunk, mire odáig jutottunk, hogy szállást kerestünk volna, addigra beütött a Covid, most meg már nem is keresgélünk – minek, úgysem enged Cili néni sem, na meg mi sem akarunk kockáztatni. Szóval nyalogatjuk a sebeinket, amire tök jól jöhet egy igazi hütte kaja elkészítése – legalább érezzük az ízeket, az illatokat, ha már csúszni nem lehet.

Szóval itt egy igazi osztrák hütte élmény, a Linseneintopf vagy magyarul Lencseragu.

Hozzávalók:

  • 25-30 dkg lencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 3 babérlevél
  • 1 ek szárított petrezselyem levél
  • 1/2 alaplé
  • kb 10 dkg kolbász
  • 2-3 szál virsli
  • 1 marék friss petrezselyem zöld
  • só és bors

Elsőként beáztatjuk a lencsét, én reggel ezzel kezdtem a molyolást, délben pedig már jó is volt a lencse állaga, szinte az összes vizet felszívta a sok-sok szemecske. Hagymát és répát megpucoltam, majd apróra vágtam. A hagymát kevés olajon elkezdtem pirítani, majd jött a répa is, amit szintén kicsit hagytam pirulni – ugyanis a répának nagyon jót tesz ez, mert így egy kicsit karamellizálódik. Amikor már úgy éreztem, hogy a két összetevő már rendben van, akkor az alaplé egy részét az alapba öntöttem, hogy egy kicsit puhuljon is a répa.

Pár perc után érkezett a beáztatott lencse, a maradék alaplé, a fűszerek, a babér levelek – majd közepes lángon hagytam puhulni a cuccokat. Közben a kolbászt felcsíkoztam, majd ezek a csíkok is mentek a lébe, amíg pedig az ízek kezdtek összeérni, addig a virsli csíkokat egy serpenyőben lesütöttem.

Már csak annyi hiányzott, hogy a virslik egy részét még a raguba szórjam, majd addig főztem a cuccot, amíg a lencsék meg nem puhultak, amíg a fölösleges lé el nem tűnt a raguról. Akkor jó az állag, ha olyasmit kapunk, mint egy főzelék, de azért az is fontos, hogy maradjon egy kevéske lé is a raguban.

Tálaláskor a ragut még megszórjuk friss petrezselyem levelekkel és sült virsli csíkokkal, a ragu mellé pedig bontunk egy jófajta sört – ami nálam egy különlegesség lett: Viktor fiamék által főzött házisör volt Finnországból.