HúsételekKedvenceim

Szarvas rilette marinált lila hagymával

Hozzávalók:

  • kb 1 kg szarvashús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 dl száraz rozé bor
  • 6-7 db alaplé
  • só és bors
  • 15-20 szem borókabogyó
  • libazsír
  • sertészsír

IMG 2974

A gyönyörű szarvashúst felkockáztam, majd sóztam és borsoztam. Egy mélyebb serpenyőben sertészsíron kicsit lepirítottam a kockákat, a lényeg az volt, hogy minden húskocka kapjon egy kis pörzsréteget. Amikor ezt elértem, akkor a felkockázott vöröshagymát és fokhagymát a húsra szórtam, majd egy fűszergolyóba belepakolgattam a borókabogyókat is. A húsrétegre kanalaztam liba és sertészsírt, öntöttem még alá rozét és alaplevet is – a lényeg az volt, hogy a folyadékmennyiség ellepje a húsréteget. A lángot feltekertem addig, amíg a lé el nem kezdett rotyogni, utána pedig lejjebb vettem a hőfokot – a fontos az volt, hogy éppen gyöngyözzön a folyadék. Fedő alatt 4,5-5 óráig pöszörgött a szarvashús, majd kiszedtem a megabált, szétfőtt húskockákat egy tálba. Villával szétcincáltam, szétszaggattam az összes húst, majd a még forró folyadékkal felöntöttem a húspépet. A végeredményt kisebb tálkákba porcióztam, majd egy tálcán a teraszra vittem őket, hogy a téli fagy elvégezze a dermesztési folyamatot.

IMG 2979

IMG 2982

IMG 2985

IMG 2987

IMG 2986

IMG 2988

IMG 2992

IMG 2990

IMG 3065

IMG 3066

IMG 3070

IMG 3077

Tálaláskor először vékonyra szeletelt lila hagymával tettem a tányérokra, majd rájöttem, hogy sokkal jobb, ha a hagymát citrommal megmarináljuk – amitől sokkal lágyabb a végeredmény, harmonikusabb az ízvilág.

IMG 3083

IMG 3089

IMG 3085

IMG 3095

Vélemény, hozzászólás?