Húsételek

Csont nélküli töltött csirke ( medvehagymás, gombás, kápia paprikás töltelékkel )

Csont nélküli töltött csirke ( medvehagymás, gombás, kápia paprikás töltelékkel )

031

Az előző poszt és ez szervesen kapcsolódik egymáshoz, ugyanis mielőtt elkészítenénk a tölteléket, előtte ki kell csontozni a szárnyasunkat. Amint megvagyunk ezzel a művelettel, máris kezdhetjük a töltelék elkészítését.

Tehát megvan a kicsontozott szárnyasunk, kifektetjük a hátára, majd félretesszük őkelmét.

Egy serpenyőbe két fejnyi, apróra darabolt vöröshagymát elkezdünk olajon pirítani, majd amikor kezd üvegesedni, akkor beleszórjuk az apróra darabolt gombákat, ami jelen esetben csiperke és laska gomba volt. Pároljuk az egészet, majd megszórjuk sóval, borssal és gazdagon teszünk rá petrezselyem zöldjét, hogy friss, tavaszias íze legyen.

Vagy 8-10 szál szép medvehagymát megmosunk, és éles késsel apródarabokra vágjuk az egészet. Ugyanez történik a kimagozott kápia paprikával is. Párhuzamosan tejet forralunk, majd hagyjuk kihűlni, illetve zsemlét, kenyeret vagy kiflit egyenletes kockákra vágunk. Ha már nem túl meleg a tej, akkor beáztatjuk a kenyér kockákat a tejbe, ütünk rá tojást, megszórjuk petrezselyem zöldjével, sózzuk és borsozzuk.

Tehát megvan a beáztatott kenyeres masszánk, beleszórjuk a kápiát, a medvehagymát és az elkészült gombákat, majd egyenletesen összekeverjük az egészet. Most már szinte csak annyi van, hogy össze kell hozni a szárnyasunkkal, tehát töltsük bele. Egyszerűen rákanalazzuk a húsra a tölteléket, figyelve arra, hogy a combból hiányzik a csont, tehát oda is benyomkodjuk az anyagot.

A csirke két szélét felhajtjuk úgy, hogy némi átfedés legyen, illetve a többi helyen is eligazgatjuk a hús és bőrrészeket, visszatömködjük a kitüremkedő esetleges tölteléket. Fogunk egy kötöző spárgát, és a két lábtól kezdve elkezdjük összekötözni az áldozatunkat, ami úgy fog kinézni mint egy kötözött sonka. A spárgát a nyaknál átvezetjük a hátoldalra, majd ott is rögzítjük, míg vissza nem érünk megint a lábakhoz.

Kész a kötözött madárkánk, melyet egy kivajazott kerámia tálba teszünk, majd irány a sütő, és 200 C-on egy órát sütjük. Mivel először készítettem, így nem gondoltam rá, hogy menet közben egyszer megfordítsam a csirkét – de máskor így teszek. No nem lett semmi gond, de a felső része szép ropogós lett, az alja pedig puhább maradt – ha az is ropogósra sült volna, akkor még finomabb is, na meg szeletelni is egyszerűbb. 

Tálalás ízlés szerint, mi egészben sült, beirdalt burgonyákkal tálaltuk, de jó lehet hozzá a rizs, a zöld köret vagy bármi más.

És a konklúzió? Miért jobb így kicsontozva a csirke, mint hagyományos? Nos azért, mert sokkal könnyebb a kész ételt tálalni, szeletelni, nem lesznek a vendégeink zsírosak, mindenki egyenletesen kap a húsokból – vagyis nem lesz olyan, hogy csak a comb vagy a mell jut valakinek. Szóval kicsit több előkészület kell hozzá, de megéri. Minálunk nagy sikere volt, nemsokára ismétlés következik.

076

081

086

105

106

107

109

111

113

117

118

120

122

126

129

136

025

026

027

029

037

040

 

Vélemény, hozzászólás?