Glögi – a finnek forró, téli, fűszeres itala
Nos kezdjük azzal, hogy ennek a téli italnak nincs pontos és autentikus receptje, területenként, családonként változnak az összetevők, az arányok – úgyhogy én most egy finn oldalról próbáltam egy receptet elkészíteni – és a kóstoláskor elő is jöttek a tavalyi, jyväskylä-i ízek, amikor is a gyerekekkel együtt iszogattuk a -11 C-os hidegben ezt a forró italt.
Tehát glögi Hvitträsk-ből

Hozzávalók:
- 1 l fekete ribizli lé
- 0,5 l almalé
- 2 szál vagy 5-5 tört fahéjrúd
- 1/2 vanília rúd vagy 1,5-2 cl vanília sűrítmény
- 4-5 db szegfűszeg
- 3 db kardamon mag vagy egy csipet őrölt kardamon
- 2 db csillag ánizs
- reszelt narancshéj
- 0,5 l száraz vörösbor
- áfonya
- mandula szeletek
Az elkészítés rém egyszerű, a bor kivételével mindent összeöntünk, összedobálunk egy nagyobb lábasba, majd felforrósítjuk az összetevőket, hagyjuk, hogy vagy 20 percig rotyogjon a cucc. Amikor már úgy érezzük, hogy a fűszerek klasszul átjárják az alapot, akkor a lábasba beleöntjük a vörösbort, majd finoman melegítjük tovább az elegyet – de azért az alkoholt ne forraljuk ki, mert akkor zsákutcában vagyunk.

Szóval ennyi a meló, amikor pedig pohárba töltjük a glögiket, akkor még áfonyát és mandula szeletkéket is tegyünk az italokba vagy az a bögrék mellé. Aki még nem kóstolta, azoknak annyit, hogy ez a téli ital édesebb mint a mi forralt borunk – de ahogy Viktor fiam mondja, a finnek nagyon szeretik a talán számunkra túlzottan édeskés dolgokat, bár ez lehet, hogy csak a mi meglátásunk.