Grillezett sertés oldalas fűszervajas, lapított burgonyával
Nos ez a finom kis grillfogás nem a napokban készült, hanem még a nyár elején – de egyszerűen nem volt időm feltölteni a blogra – amit most mégis bepótolok, mert szerintem nagyon aktuális így a kora őszi napsütésben.
Hozzávalók:
- egy normál sertés oldalas
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ág kakukkfű
- 2 ág rozmaring
- 5 babérlevél
- 8-10 szegfűszeg
- 1-2 kk római kömény
- 1-2 kk őrölt piros paprika
- 8-12 szem borókabogyó
- 2-3 ek ketchup
- narancslé
- 2 kk balzsamecet
- 1 kk oliva olaj
- só és bors
A fűszereket egy mozsárba dobáljuk, majd apróra zúzzuk őket. A fűszeres keveréket bekeverjük a folyadékokkal, ami eredményeként egy kissé sűrűbb, mártás szerű kence jön létre.
Az oldalast lehártyázzuk, majd egy zsírpapírra fektetjük. A fűszeres kencével leöntjük a húst, majd egy kanállal szépen átkenjük az egész felületet – természetesen minden oldalt. Ha ezzel elkészültünk, akkor a húst becsomagoljuk a zsírpapírba, majd ezt a kis ajándékcsomagot még alufóliába is beburkoljuk.
A grillt feltekerjük úgy 200-220 C-ra, majd a csomagot a rácsra tesszük. Fedő lecsuk, majd elmegyünk olvasni, filmet nézni, stb – a húst pedig hagyjuk szépen átpárolódni. Időnként a csomagot át-át forgatjuk, maghőmérővel időnként ellenőrizzük a folyamatot, majd akkor hagyjuk abba párolást, amikor a csont melletti hús hőmérséklete elérte a 80 C-t.
Ekkor kicsomagoljuk az oldalast, a grillt feltekerjük csutkára, majd addig sütjük őkelmét, amíg gyönyörű, aranybarnára nem pirul minden oldala.
Köret. Készítünk egy fűszervajat, amit a fagyasztóba teszünk, majd foglalkozunk a burgonyákkal. Kiválogatunk 4-5 nagyobb méretű burgonyát, amiket a grill oldalsó lángján, egy lábasban előfőzünk. Amikor egy villa már könnyen beleszalad a burgonya húsába, akkor a vízből kivesszük, majd egy deszkán egy krumplinyomóval kissé összenyomorgatjuk őket. A lapított burgonyákat besózzuk, majd a grillrácson ezeket is készre sütjük.
És a végeredmény…