Grill ételekHúsételek

Grillezett sertés oldalas fűszervajas, lapított burgonyával

20190505 134000

Nos ez a finom kis grillfogás nem a napokban készült, hanem még a nyár elején – de egyszerűen nem volt időm feltölteni a blogra – amit most mégis bepótolok, mert szerintem nagyon aktuális így a kora őszi napsütésben.

Hozzávalók:

  • egy normál sertés oldalas
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ág kakukkfű
  • 2 ág rozmaring
  • 5 babérlevél
  • 8-10 szegfűszeg
  • 1-2 kk római kömény
  • 1-2 kk őrölt piros paprika
  • 8-12 szem borókabogyó
  • 2-3 ek ketchup
  • narancslé
  • 2 kk balzsamecet
  • 1 kk oliva olaj
  • só és bors

20190504 103555

A fűszereket egy mozsárba dobáljuk, majd apróra zúzzuk őket. A fűszeres keveréket bekeverjük a folyadékokkal, ami eredményeként egy kissé sűrűbb, mártás szerű kence jön létre.

20190504 104526

20190504 104740

20190504 104927

Az oldalast lehártyázzuk, majd egy zsírpapírra fektetjük. A fűszeres kencével leöntjük a húst, majd egy kanállal szépen átkenjük az egész felületet – természetesen minden oldalt. Ha ezzel elkészültünk, akkor a húst becsomagoljuk a zsírpapírba, majd ezt a kis ajándékcsomagot még alufóliába is beburkoljuk.

20190504 105736

20190504 105904

20190504 110207

20190504 110330

A grillt feltekerjük úgy 200-220 C-ra, majd a csomagot a rácsra tesszük. Fedő lecsuk, majd elmegyünk olvasni, filmet nézni, stb – a húst pedig hagyjuk szépen átpárolódni. Időnként a csomagot át-át forgatjuk, maghőmérővel időnként ellenőrizzük a folyamatot, majd akkor hagyjuk abba párolást, amikor a csont melletti hús hőmérséklete elérte a 80 C-t.

20190505 131830

20190505 123644

20190505 124454

20190505 130007

20190505 130114

Ekkor kicsomagoljuk az oldalast, a grillt feltekerjük csutkára, majd addig sütjük őkelmét, amíg gyönyörű, aranybarnára nem pirul minden oldala.

20190505 133314

20190505 133709

Köret. Készítünk egy fűszervajat, amit a fagyasztóba teszünk, majd foglalkozunk a burgonyákkal. Kiválogatunk 4-5 nagyobb méretű burgonyát, amiket a grill oldalsó lángján, egy lábasban előfőzünk. Amikor egy villa már könnyen beleszalad a burgonya húsába, akkor a vízből kivesszük, majd egy deszkán egy krumplinyomóval kissé összenyomorgatjuk őket. A lapított burgonyákat besózzuk, majd a grillrácson ezeket is készre sütjük.

20190505 124345

20190505 125940

20190505 132812

20190505 132818

20190505 133311

 És a végeredmény…

20190505 134004

20190505 134622

20190505 134537

20190505 134528

Vélemény, hozzászólás?