Korianderes, garnélás gombaleves
A teraszunkon, a cserepekben nagyon szépen beindultak a korianderek, úgyhogy valami olyan ételt kellett készítenem, amiben fontos összetevő a friss és zöld koriander. De mi is legyen ez az étel? Az biztos, hogy leves lesz, mert azt megint nagyon kívánjuk mindketten, de lássuk, hogy mi is van itthon. Nos van a konyhánkban zöldhagyma, fokhagyma, találtam egy tálcányi erdei csiperkét is, de a múltkor a Metro-ból hoztunk fagyasztott garnélákat is – vagyis nagyjából már összeáll a fejemben egy újabb recept.
Hozzávalók:
- két maréknyi erdei csiperke
- 8-10 db szárított erdei vargánya
- 7-8 szál kisebb újhagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 30-40 dkg garnéla
- egy maréknyi friss koriander
- 1/2 l alaplé
- kb 1/2 l víz
- 1/2 ek római kömény
- 1/2 ek őrölt gyömbér
- 1 csipet chipotle chili
- 1 ek halszósz
- só és bors
- vaj
A csiperkét feldarabolom, nem túl vékony és nem túl vastag szeleteket vágok belőlük. A gomba mennyiséget ketté szedem, az egyik felét egy kevéske vajon lepirítom, a másik fele pedig majd pirítás nélkül megy a leveskébe.
Az újhagymákat felkarikázzuk, amiket a lábasban egy kevés vajon megdinsztelem, majd a fagyasztott alaplevet a hagymákra teszem, az alaplé pedig szépen felolvad. Ebbe a lébe beledobom a lepirított gombaszeleteket és a szárított vargányákat is, majd vizet öntök a lábasba. Hagyom egy kicsit, hogy a levesünk alapja szépen rotyogjon, majd jöhet szinte minden más. Római kömény, gyömbér, chili érkezik, de jöhet a felaprózott koriander és a halszósz is, na meg só és bors – és a maradék nyers gombáról se feledkezzünk meg. Szóval a garnéla kivételével mindent beledobunk a levesbe, majd hagyjuk, hogy kb 10-15 percig rotyogjon a leves. Kóstolgatunk és fűszerezünk még, ha igényli a leves, a végén pedig érkeznek a farkincájuktól megfosztott garnélák is – nekik pedig elég csak néhány perc, és már tálalhatunk is.