Grill ételekHúsételekKedvenceimMexikói ételek

Quesadilla con salsa

Tegnap ismét mi voltunk a házigazdák a rendszeres baráti kártya partink kapcsán, ami azt is jelentette, hogy valami könnyen elkészíthető, buli kaját kellene csinálni. Mivel már többször is voltunk így vendéglátók, így egy jó pár kaja ötletet ellőttem már, a quesadilla is volt már a palettán – de azt gondoltam, hogy most teljesen más alapokra helyezem a projektet, így nem leszek unalmas.

Azt találtam ki, hogy készítek majd egy sertés/marhahúsos, paradicsomos, kicsit chilis töltelék alapot a tortilla lapokba a reszelt sajt mellé, kísérőként pedig mexikói élményeink alapján összedobok egy klassz salsa-t, amit majd lehet a tortillák mellé kanalazni, eszegetni. Mivel este hétre érkezett a csapat, így kora délután elő is tudtam készíteni a cuccokat, a második party előtt pedig a grillen már csak össze kellett gyorsan sütni a tortillákat, ami persze nem egy óriási mutatvány egy öreg bloggernek.

Salsa:

Három fej fehér hagymát pucoltam meg, majd mindhármat fel is kockáztam. Egy citromot ketté vágtam, majd a hagymás alapot kicsit megmarináltam a citrom levével, amire öntöttem ezután egy konzervnyi darabolt paradicsomot. A cuccot sóztam, borsoztam, érkezett egy kevéske őrölt chili az alapra, majd három gerezd fokhagymát zúztam a salsámba. Eszti hozott fel a fagyasztóból apróra vágott, fagyasztott bazsalikom leveleket – amiket még a nyáron a teraszon termelt a drága. Azért, hogy színesebb legyen az íz és a látvány, még egy újhagyma szárat is beledaraboltam a salsá-ba, öntöttem még bele extra szűz oliva olajat is – majd alaposan összedolgoztam az alapanyagokat.

Folpack-ot tettem az edénykére, a salsa ment a hűtőbe, én pedig a húsos alap felé fordultam.

Quesadilla:

Egy nagyobb fej vöröshagymát pucoltam, majd fel is daraboltam őkelmét. Egy nagyobb serpenyőben a hagymát üvegesre pirítottam, majd érkezett az 50-50 %-os sertés- marha daraált hús kombó. Só, bors, apróra vágott kaliforniai paprika és újhagyma ment a húsos alapra, majd az összetevőket összesütöttem. Egy konzervnyi darabolt paradicsom is érkezett a serpenyőbe, most is használtam Eszter fagyasztott bazsalikom leveleit, majd addig rotyogtattam az alapot, amíg az ízek össze nem értek illetve az állag már nem folyós, hanem kicsit sűrűbb nem lett.

Az előkészített alapanyagokat kikészítettem a teraszra, megnéztem a lengyel-brazil meccset, megérkezett a csapat, majd indulhatott is a kártya party. Eszti rettentően megnyerte az első etapot, ezután pulcsiban kimentem a teraszra, beizzítottam a grillt, majd gyártottam a sajtos, húsos tortilla lapokat, amikből pár perc alatt quesadilla vált, bent a nappaliban pedig elkezdődött a fogyasztás. Mindenkinek nagyon bejött a salsa íze, a hűtőben eltelt pár óra alatt az ízek baromira összeértek, a tűzforró quesadilla pedig úgy etette magát, hogy csak na.

A második etapban végig vezettem a játékot, míg az utolsó körben Eszterem csúnyán bealázott engem és bennünket, így a babérokat megint a drágám aratta le… Na valahogy csak feldolgoztam a storyt … 🙂