Csirke tikka masala – naan kenyérrel
Aki ismer vagy járt már itt nálam a blogon, az tudja, hogy szeretek kísérletezgetni, olyan területekre kalandozni, ahol nem jártam még. Most is egy ilyen projektet mutatok be – vagyis az indiai, vagy angol-indiai konyha felé kacsingatok. Egy biztos, hogy a családomnak és nekem nagyon bejött a végeredmény, ugyanis szinte tényleg kitöröltük a tányérokat – vagyis az irány nem rossz.
Hozzávalók a páchoz, 1/2 kg húshoz:
- 3 gerezd fokhagyma
- 1/2 kk gyömbér
- 1/2 kk chili
- 1 kk római kömény
- 1 kk curry
- 2 kk garam masala
- só
- 2 dl joghurt
A csirkehúsokat felkockázom, majd egy nagyobb tálban összekeverem a pác alkotóelemeivel, és a hűtőbe teszem minimum 4 órára. Míg a hús pácolódik, addig előkészítjük a naan kenyeret, illetve ki is sütjük.
Hozzávalók a kovászhoz, majd a naan kenyérhez:
- 1/2 dl langyos víz
- 1 ek cukor
- 2,5 dkg élesztő
…………………………………..
- 1/2 kg liszt
- 2 ek cukor
- 1/2 ek sütőpor
- só
- 3 ek olaj
- 2 dl langyos víz
- 1 dl joghurt
Egy kisebb edényben felfuttatjuk az élesztőt cukorral és langyos vízzel. A dagasztó gép edényébe beleszórjuk a lisztet, a többi összetevőt pedig egy harmadik edényben keverjük simává. A liszt közepébe készítünk egy fészket, beleöntjük a kovászt, majd a harmadik edényben lévő masszát is – és a dagasztó gépbe tesszük az egész anyagot és meggyúratjuk vele. Rutinos hölgy versenyzők akár fel is szisszenhetnek, hogy lehet ezt kézzel is csinálni – de azért vannak ezek a klassz masinák, hogy használjuk is őket. A lényeg az, hogy gyúrjunk belőle egy lágy, de homogén tésztát.
Az edényt letakarjuk, meleg helyre visszük, és egy órát állni hagyjuk őkelmét. ( Hozzám hasonló rutintalan versenyzők egy csendes imát is elrebeghetnek, hogy szépen feljöjjön a tészta. )
Amint letelt az idő, a tésztát újra összegyúrjuk, majd 8 db egyenlő részre vágjuk. Közel hasonló bucikat formázunk belőlük, amiket egy tepsire pakolunk, majd letakarjuk őket és 20 percig még pihentetjük az egészet.
Most már tényleg a sütés következik: egy palacsinta sütőbe, tök szárazon beletesszük a kézzel kinyújtott tésztát, majd mindkét oldalát megsütjük. Lehet vékonyan, de lehet egy kicsit vastagabban is sütni – én ez utóbbit választottam, mert nálunk most az volt a cél, hogy „tunkolni” tudjunk a mártásból.
Amint elkészülnek a naan kenyerek, letakarom őket egy konyharuhával, majd 50 C-os sütőbe teszem őket, hogy ne hűljenek ki, míg a csirke tikka elkészül.
Hozzávalók a csirke tikka befejezéséhez:
- 3 gerezd fokhagyma
- vaj
- 3-4 ek paradicsom sűrítmény
- 2-3 kk garam masala
- tejszín
- 2-4 ek koriander levél
Egy mélyebb serpenyőben a vajat felolvasztjuk, majd a fokhagyma nyomóval kipréselt hagymákat előpirítjuk. Az illat frenetikus, úgyhogy jöhet a bepácolt hús, amit még megszórunk garam masalával, koriander levéllel illetve felöntjük paradicsommal – és hagyjuk, hogy finoman rotyogjon a csirke tikka. Kóstolgatunk, és amikor már a hús kellően omlós, akkor érkezik a tejszín – és gyakorlatilag kész is vagyunk.