Csirke tikka masala – naan kenyérrel

251

Aki ismer vagy járt már itt nálam a blogon, az tudja, hogy szeretek kísérletezgetni, olyan területekre kalandozni, ahol nem jártam még. Most is egy ilyen projektet mutatok be – vagyis az indiai, vagy angol-indiai konyha felé kacsingatok. Egy biztos, hogy a családomnak és nekem nagyon bejött a végeredmény, ugyanis szinte tényleg kitöröltük a tányérokat – vagyis az irány nem rossz.

Hozzávalók a páchoz, 1/2 kg húshoz:

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 kk gyömbér
  • 1/2 kk chili
  • 1 kk római kömény
  • 1 kk curry
  • 2 kk garam masala
  • 2 dl joghurt

A csirkehúsokat felkockázom, majd egy nagyobb tálban összekeverem a pác alkotóelemeivel, és a hűtőbe teszem minimum 4 órára. Míg a hús pácolódik, addig előkészítjük a naan kenyeret, illetve ki is sütjük.

129

131

128

136

Hozzávalók a kovászhoz, majd a naan kenyérhez:

  • 1/2 dl langyos víz
  • 1 ek cukor
  • 2,5 dkg élesztő

…………………………………..

  • 1/2 kg liszt
  • 2 ek cukor
  • 1/2 ek sütőpor
  • 3 ek olaj
  • 2 dl langyos víz
  • 1 dl joghurt

Egy kisebb edényben felfuttatjuk az élesztőt cukorral és langyos vízzel. A dagasztó gép edényébe beleszórjuk a lisztet, a többi összetevőt pedig egy harmadik edényben keverjük simává. A liszt közepébe készítünk egy fészket, beleöntjük a kovászt, majd a harmadik edényben lévő masszát is – és a dagasztó gépbe tesszük az egész anyagot és meggyúratjuk vele. Rutinos hölgy versenyzők akár fel is szisszenhetnek, hogy lehet ezt kézzel is csinálni – de azért vannak ezek a klassz masinák, hogy használjuk is őket. A lényeg az, hogy gyúrjunk belőle egy lágy, de homogén tésztát.

Az edényt letakarjuk, meleg helyre visszük, és egy órát állni hagyjuk őkelmét. ( Hozzám hasonló rutintalan versenyzők egy csendes imát is elrebeghetnek, hogy szépen feljöjjön a tészta. )

Amint letelt az idő, a tésztát újra összegyúrjuk, majd 8 db egyenlő részre vágjuk. Közel hasonló bucikat formázunk belőlük, amiket egy tepsire pakolunk, majd letakarjuk őket és 20 percig még pihentetjük az egészet.

138

142

141

143

179

225

227

Most már tényleg a sütés következik: egy palacsinta sütőbe, tök szárazon beletesszük a kézzel kinyújtott tésztát, majd mindkét oldalát megsütjük. Lehet vékonyan, de lehet egy kicsit vastagabban is sütni – én ez utóbbit választottam, mert nálunk most az volt a cél, hogy “tunkolni” tudjunk a mártásból.

Amint elkészülnek a naan kenyerek, letakarom őket egy konyharuhával, majd 50 C-os sütőbe teszem őket, hogy ne hűljenek ki, míg a csirke tikka elkészül.

228

230

232

234

Hozzávalók a csirke tikka befejezéséhez:

  • 3 gerezd fokhagyma
  • vaj
  • 3-4 ek paradicsom sűrítmény
  • 2-3 kk garam masala
  • tejszín
  • 2-4 ek koriander levél

Egy mélyebb serpenyőben a vajat felolvasztjuk, majd a fokhagyma nyomóval kipréselt hagymákat előpirítjuk. Az illat frenetikus, úgyhogy jöhet a bepácolt hús, amit még megszórunk garam masalával, koriander levéllel illetve felöntjük paradicsommal – és hagyjuk, hogy finoman rotyogjon a csirke tikka. Kóstolgatunk, és amikor már a hús kellően omlós, akkor érkezik a tejszín – és gyakorlatilag kész is vagyunk.

215

216

218

222

223

224

241

251

244

Vélemény, hozzászólás?