Húsételek

Sült kaliforniai paprika darált hússal és barna csiperkegombával töltve

Sült kaliforniai paprika darált hússal és barna csiperkegombával töltve

167

A napokban gyönyörű, húsos kaliforniai paprikákat láttam a zöldséges pultnál az üzletben, gondoltam valamivel meg kellene tölteni és megsütni őket. Valami hasonlót korábban már készítettem – de ez mégis kicsit más lett.

Kezdjük az alapanyagokkal: közepes méretű, barna csiperke gombákat sikerült vennem, szép és üde újhagymák is kerültek a kosárba, ott volt a négy kaliforniai paprika ( na meg a végén egy sima tv paprika is megtöltésre került ), vágtam egy marék zöldfűszert a teraszon – tölteléknek pedig sima darált sertéscomb került a pultra.

Egy nagyobb serpenyőben vajat olvasztottam, majd két gerezd szétnyomott fokhagymát dobtam bele – és elkezdtem picit pirítani. Amikor már gyönyörű illat lengett a konyhában, akkor az apróra vágott gombákat elkezdtem lepirítani, miközben egy újhagyma is belekerült a kombóba. Kevés só és bors illetve apróra vágott snidling került még bele ízesítésként, majd amikor már szépen lepirult az egész – akkor egy tálba kiszedtem a gombákat.

Ahogy mondtam, a teraszról vágtam le zöldfűszereket: snidling, rozmaring, bazsalikom, tárkony, menta került a vágódeszkára – majd apróra vágtam az egészet. Az előző serpenyőbe kevés olajat öntöttem, jöhetett a darált hús, só és bors, majd az összes zöldfűszer, és kevergetés közben hagytam párolódni az egészet. Kb két evőkanálnyi paradicsom sűrítményt is öntöttem bele – és pár perc után már a leve elfőtt, így kicsit le is pirítottam a darált húst.

A paprikák kalapját körben levágtam, belül kitisztítottam, magtalanítottam őket, majd evőkanállal kb háromnegyedig pakoltam a húst, jött egy réteg gomba, egy újhagyma felkarikázva, majd ismét darált hús –  az egész tetejére pedig sajt kockák kerültek. Ezt mind a négy kaliforniai paprikánál megcsináltam, de maradt egy kevés cucc – így egy tv paprikát is megtöltöttem, legalább színesebb lett így a paletta is.

Sütőbe az egésszel, a „kalapok” is odakerültek a paprikák mellé, majd 220-230 C-on sütöttem vagy 20 percig az egészet.

A végeredmény? A látvány azt hiszem magáért beszél: gyönyörű, friss és kívánatos látvány, a beltartalom pedig egy igen komplex, fűszeres íz, szépen összesült darált húsos állaggal. Könnyed nyári vacsora, kísérője egy pohár jéghideg Varsányi rozé fröccs – a tv-ben a Hollandok pedig küzdenek az Ausztrálokkal – elvégre foci vb zajlik …

135

136

137

139

141

143

145

146

149

150

151

152

153

155

156

157

159

161

163

165

169

172

175

 

Vélemény, hozzászólás?