Levesek

Kolbászos, füstölt csülkös lencseleves

Mindig hangoztatom, hogy a lencse nem csak szilveszteri alapanyag, hanem olyan összetevő, ami nagyon egészséges és egyben finom is, amit minél többször az asztalunkon kell látni – úgyhogy lencsére fel.

Hozzávalók:

  • 1/3-1/2 füstölt csülök
  • 2-4 babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • vaj
  • 25 dkg lencse
  • 2 szál gyökér zöldség
  • 2 szál répa
  • 1/2 fej zellet
  • 1/2 marék friss petrezselyem zöld
  • 1/2 szál száraz kolbász
  • víz
  • liszt, tejföl és piros paprika
  • só és bors

Esztivel volt egy könnyed, kis vitánk, mert Ő azt mondta, hogy a lencsét és a füstölt csülköt is áztassam be – de én sokszor nem követem a konvenciókat, keresgélem a magam kis útját, úgyhogy nem hallgattam a páromra. Nem bántam meg, spóroltam egy csomó időt – a leves pedig nem lett így sem sós, a lencse könnyen megpuhult – úgyhogy ezután is ezt az utat fogom követni.

Nos egy nagy adag hideg vízben feltettem a csülköt fedő alatt főni, ami mellé tettem babérlevelet és két gerezd fokhagymát is, majd hagytam a húst szépen puhulni. Többször rá-rá néztem a csülökre, majd amikor már megpuhult, akkor kiemeltem a vízből őkelmét – a hús egyharmadát pedig apróra daraboltam. ( A csont természetesen ment Samukánknak, a hús többi részéből pedig majd Esztikém varázsol valami finomságot – mert Ő ehhez nagyon ért. )

20190914 113301

20190914 113611

20190914 135943

20190914 141825

Követve a sztenderd levesfőzést megdinszteltem a két apróra vágott vöröshagymát, majd ebbe az alapba beleszórtam a lencséket. A csülök főzőlevének kb az egyharmadát szintén a hagymás, lencsés alapba öntöttem – majd hagytam hogy fedő alatt puhuljon a lencse. Ez alatt az idő alatt megpucoltam a kétféle répát és a fél zellert, majd mindegyiket szépen fel is daraboltam. Elővettem egy szál kolbászt is, azt felkarikáztam – majd a levesbe beleszórtam ezeket az összetevőket is.

20190914 141358

20190914 141402

20190914 141818

20190914 143025

20190914 143155

20190914 144157

20190914 144603

20190914 150945

Öntöttem még vizet a levesbe, picikét sóztam és gazdagon borsoztam a levet, majd jöhetett a apróra vágott petrezselyem zöld is.

Végső etapként készítettem egy piros paprikás, tejfölös habarást, amit csomómentesen beledolgoztam a levesbe – majd egy rottyanás után már tálalhattunk is.

20190914 151631

20190914 151645

20190914 151658

Vélemény, hozzászólás?