Jalapeño-s, sült zöldséges grillvariációk
Péntek délelőtt már érlelődött bennem az ötlet, hogy délutánra, estére valamit grillezni kellene a teraszon – ugyanis végre Tomi fiam is itthon van, Esztinek meg átjönnek majd a barátnői is – úgyhogy ki kell találni valami finomságot.
Meló után veszünk néhány zöldséget és csirkehúst, jalapeño és minden más van otthon – úgyhogy Tamással bevetjük magunkat a konyhába, mindent feldarabolunk, felszeletelünk (gomba, cukkini, kaliforniai paprika), a csirkemelleket bepácoljuk. A húst vékony csíkokra vágom, sózom és borsozom gazdagon, majd nyakon öntöm oliva olajjal. A hús mellé karikázunk két fej vöröshagymát, kevéske fokhagymát – na meg a gyönyörű zöld jalapeño paprikákat is belekarikázzuk a pácba.
Mire a csajok is megérkeznek, addigra már mi előkészültünk, szisszenhet a söröcske, a grill pedig már kellően forró. Elsőként a vaslapon meggrillezzem a zöldségeket, kevés olajjal locsolom őket és sózom, borsozom is a felületüket. A fémlap másik felén már sercegnek a csirkemell darabok is – a kis spaklival folyamatosan forgatom is az összetevőket, majd szépen össze is dolgozom őket egy-egy kupacba. A kupacok tetejére reszelt sajt érkezik, a grilltetőt lecsukom – és már lehet is tálalni.
Azért is írtam, hogy grillvariációk, mert valaki csak a zöldséges, húsos, sajtos kombót kért a tányérjára, de volt olyan is – például én – aki grillrácson pirított, félbe vágott bagettben fogyasztotta a fogást, vagyis mindenki kedvére variálhatott.