Mexikói sajtleves
Pont egy éve jártunk Mexikóban, ahol ezt a levest sajnos nem kóstolhattuk meg, de Fördős Zé-ék oldalán ráakadtam erre a receptre – és úgy gondoltam, hogy egy kicsit visszahozom az ottani ízeket. Ez már csak azért is esedékes, mert a szegedi rokonok hiányolták, hogy miért nincs újabb mexikói recept a blogon, szóval Anikó, ezt főzd meg Csabinak és Ferinek – biztos ízleni fog Nekik. ( Az itthoni rokonok – Viktor és Tamás fiam – azonban már annyira unják, hogy örökké Mexikóról mesélünk, hogy Tőlük viszont elnézést kérek, de hát tudjátok, az olvasóim kérték… )
Hozzávalók:
- 15-20 dkg bacon
- 2 kisebb vagy 1 nagyobb vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 szárzeller
- 1/4 kaliforniai vagy kápia paprika
- 12-15 karika jalapeno ( én konzerv paprikából dolgoztam )
- 1/2 l alaplé ( nálam marha alaplé volt – és nagyon jót tett a levesnek )
- 2-3 dl sör
- vaj és liszt a rántáshoz
- 25-30 dkg olvadós sajt ( a legjobb lenne az oaxaca sajt, de arra nagyon hasonlít a mozarella is )
- 1,5-2 dl főző tejszín
- 1-3 kukorica tortilla lap
- friss kakukkfű és koriander
- só és bors
Elsőként a bacont darabolom fel, de nem kell nagyon a fine dining-ra törekedni, mert egy serpenyőben úgyis összepirítjuk a bacon darabokat. Ahogy a szalonna darabkák megpirultak, őket egy edénykébe kiszedem, a serpenyőt pedig a megmaradó zsiradékkal még használom.
A szárzellert, a fokhagymát és a hagymát apróra darabolom, majd a visszamaradt zsiradékon a három összetevőt kicsit megdinsztelem, megpirítom. A kápia paprikát is apró darabokra vágom és a jalapeno karikákkal együtt a hagymás alapba szórom, majd ezt a kombót hagyom még rotyogni. Jöhet a friss kakukkfű és a koriander levél, egy kevéske sör, só és bors – és hagyom, hogy az ízek szépen összeérjenek.
Egy lábasban felolvasztom a marhahús alaplevet, amit Esztikém gyártott még a múltkoriban, majd a serpenyőben fortyogó, de már kicsit besűrűsödött alapot hozzáöntöm ehhez az alapléhez.
Egy kisebb lábaskában készítünk egy vajas, lisztes rántást, majd ezt is a lábasba keverem, de törekszem arra, hogy csomómenetes legyen a végeredmény. Most már jöhetnek az elősütött bacon darabkák is, bár ne tedd bele az összeset, mert a tálaláskor is szükség lesz rájuk. Az olvadós sajtot felkockázom, majd ezeket a kis kockákat is a levesbe szórom – és szépen kevergetve egy egyenletes, krémes állagot hozok létre. A végén még tejszínnel finomítom, simítom ki az állagot.
A tortilla lapokat négyrét vágom, majd egy serpenyőben szárazon átpirítom őket.
Tálaláskor még 2-3 darab jalapenot és 1-2 kanálnyi sült bacont teszek a levesekbe, majd 1-3 darab tortillával teszem az asztalra. Egy biztos, ez egy csípős, intenzív ízvilágú leves – de aki járt már Mexikóban, az tudja, hogy ott ez mindennapi érzés.