Húsételek

Rozmaringos, fokhagymás báránycomb egyben sütve

Vasárnapi ebédünk második fogását szeretném most bemutatni, ami végeredményét tekintve egy eszméletlen ízvilágú hústétel, amit azonban rém egyszerű elkészíteni. Kell hozzá egy szép báránycomb, ami megtűzdelünk fokhagymával és rozmaring ággal – na és meg is fűszerezzük. Nézzük csak, mi kell hozzá.

Image00004

Hozzávalók:

  • 1 báránycomb
  • fokhagyma
  • rozmaring ágak
  • citromhéj
  • só, bors
  • újhagyma
  • kacsazsír
  • vöröshagyma
  • kevéske víz és rozé, vagy fehérbor

Természetesen nálunk a báránycomb a fagyasztóban volt, így azzal kell kezdeni, hogy kiolvasztjuk őkelmét. Az új sütőnkben már van kiolvasztás funkció is, ami most igencsak hasznosnak bizonyult, mert amíg a leveskével bíbelődtem, addig a comb is kiengedett nagyjából. ( A sütőnk rendelkezik már maghőmérővel is, ami a csont mentén még csak 10 C-ot mutatott, úgyhogy ezért írtam a nagyjából kitételt. )

Nos a húst egy vékonyabb pengéjű, kisebb késsel meg-meg szurkálom, majd ezekbe a lukakba negyedbe vágott fokhagymákat illetve kisebb rozmaring ágakat tűzdelek. Ezt a műveletet a comb mindkét oldalán elvégzem, majd alaposan besózom és borsozom a felületeket. A sót és a borsot alaposan bele is dörzsölöm a combba, majd jöhet a megmosott citrom héja. Ezt szintén a hús mindkét oldalára reszelem – és olyan klassz tőle az illat a konyhában, mintha tortát sütnék.

Image00007

Image00008

Image00010

Image00013

A tepsimet kikenem kacsazsírral, belepakolom a báránycombot, majd félbevágott vörös-, fok- és újhagymát teszek a hús mellé – ezek majd reményeim szerint szépen megsülnek a művelet végén. A tepsibe öntök egy kevéske rozé vagy fehérbort – én az előbbit választottam.

Image00016

Image00021

Image00019

Image00018

A sütőt 170 C-ra állítom, majd alufólia alatt hagyom kétszer 45-45 percet párolódni a húst. Azért írtam így, mert félúton a húst megfordítom, illetve egy kis vízzel még meglocsolom a tepsi alját.

A másfél óra után az alufóliát leveszem, majd a sütőt 180 C-ra állítom. Nekünk már az új sütőnkben van maghőmérő funkció is, így a tűt beszúrom a legvastagabb részbe, a csont mellé, majd beállítom az elvárt célt, a 85 C-os maghőmérsékletet.

Image00026

Image00023

Egyszer ezt a műveletet is megszakítom, amikor a húst ismét átfordítom, majd amikor a 85 C-ot már meghaladja a maghőmérséklet, akkor le is kapcsolom a sütőt. 10-15 perc pihentetés és egy könnyed krumplipüré elkészítés vár még rám, majd lehet is élvezni az ízeket. A legutóbbi báránycomb sütésem is hasonló ízvilágot eredményezett – akkor nem tűzdeltem a húst, hanem mozsárban készítettem egy fűszeres kencét – de őszintén nem tudom, hogy melyik volt a finomabb…

Image00029

 

Image00027

Vélemény, hozzászólás?