Húsételek

Tárkonyos-joghurtos lencsefőzelék kolbászmorzsákkal, buggyantott tojással

051

Nem vagyok egy nagy főzelék evő és főző emberke, úgyhogy idegen tájakon barangolok. Persze ilyenkor a segítségért körülnéz az blogger – és nekem a főzelékről rögtön a Szatmári Feri jutott az eszembe. Régóta figyelem, hogy milyen klassz dolgokat készít a főzelékek világából – amit most én is kipróbálok Tőle valamit – persze úgy, hogy nem is ismerem Őt. Nos jöjjön egy klassz recept, persze egy kis csavarral.

Hozzávalók:

  • 1/2 kg lencse
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 ek szárított tárkony
  • 1 kk római kömény
  • 1/2 citrom
  • 1 ek dijoni mustár
  • 2 ek vaj
  • 2 dl joghurt
  • 1/2 szál kolbász
  • fejenként 1-1 tojás
  • 1/2 l alaplé
  • só és bors

A babbal és lencsével az a baj, hogy jóval előre kell gondolkozni, vagyis előző nap érdemes beáztatni ezeket a fránya magokat. Tehát tegnap beáztatjuk a lencsét, ma pedig dolgozunk vele.

A hagymát feldaraboljuk, majd vajon, fedő alatt elkezdjük fonnyasztani őket. A római köményt mozsárban összetörjük, és a fokhagymával együtt a hagymához szórjuk. Hagyjuk, hogy egy kicsit összepiruljanak, majd érkezhet az alaplé – ami nálam fagyasztott formában kerül a lábasba. Amint felolvad, jöhet a lencse, a babérlevél, amiket ismét fedő alatt főzök. Kb 30 perc kell ahhoz, hogy kezdjen puhulni a lencse – ekkor két merőkanálnyit kiveszek a főzelékből, amit botmixerrel pépessé varázsolok.

Egy tányérba öntöm a joghurtot, beleszórom a tárkonyt, a mustárt, majd a citrom héjából is reszelek bele, illetve a fél citrom levét belefacsarom a kombóba. Kanállal összekeverem a joghurtos alapot, majd kis időre félreteszem.

A pépesített lencsét visszarakom a főzelékbe, jöhet a só és a bors – majd kiszedem a két babérlevelet. A joghurtos alapot belekeverem a főzelékbe, majd hagyom kicsit rottyanni, kóstolás – és nagyjából kész is vagyunk.

Kolbász karikákat serpenyőben megsütök, majd mixerrel összedarálom őket úgy, hogy kicsit darabosak maradjanak. Személyenként egy-egy buggyantott tojást készítek – amihez nem kell nagy bűvész mutatványokat bemutatni. A lényeg az, hogy egy kis tálkába finoman beleütöm a tojást, majd a forró, de nem zubogó vízbe finoman beleengedem a tojást. Nem kell ecet, sem só, sem kevergetés – csak egyszerűen hagyjuk a tojást békén. Kiemeljük őket, és már tálalunk is.

Az íz azért nem az a megszokott. Nincs menzai érzés – a római kömény és a tárkony uralja az aromákat, de ott sejlik a citrom is, a lencse pedig nem egy pépes massza, hanem egy igazi jó főzelék jött így létre. Azért, hogy teljes legyen az harmónia, ott a kolbászmorzsák roppanóssága – úgyhogy így már teljes az élmény. 

066

002

004

001

008

009

012

013

027

028

029

038

039

040

043

054

046

051

 

Ha szeretnél értesülni a friss posztjaimról, akkor a facebook oldalunkhoz nyomj egy like-ot.

facebook_1.jpg

Vélemény, hozzászólás?