Zsályás, fokhagymás, marinált sült pisztráng sült édesburgonya csíkokkal
A hétvégi ebédre valami halételt terveztem, de aztán egy igazán nemes fajtát sikerült vásárolnom – pisztrángot. A hegyi patakok izmos és sportos halát nagyon könnyű elkészíteni, nem igényel sok sütést, de én most ki szerettem volna próbálni, hogy milyen a végeredmény, ha egy kicsit meg is marinálom őket. Nos a végeredmény nagyon finom lett, a fűszeres pác gyönyörűen átjárta a húsokat, a sült édesburgonya csíkok pedig nagyon harmonizáltak a pisztrángokkal. Egyetlen hibát követtem el. Azt találtam ki, hogy grillrácson sütöm a halakat ropogósra, de sajnos ez nem lett annyira százas. Régebben a grillrácsra vöröscédrus lapot tettem, majd ezen készültek a halak, most az átforrósodott grillrács azonban szinte letépte a pisztrángok bőrét – úgyhogy egy kicsit pipa voltam. Ettől függetlenül a végeredmény nagyon meggyőző lett, máskor is használom majd ezt a citromos marinálást – és javaslom, hogy Ti is próbáljátok ki.
Hozzávalók:
- 4 db pisztráng
- 2 szál újhagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 10-15 levél zsálya
- 1,5 citrom
- oliva olaj
- 1 ek őrölt gyömbér
- só és bors
- 2-3 fej édesburgonya
Az elkészítés menete:
A pisztrángokat megtisztítjuk, a pikkelyeket eltávolítjuk egy éles késsel. ( Pár éve az egyik pisztrángos receptemnél akkora perpatvar alakult ki a kommentelők között, hogy el kell-e távolítani a pikkelyeket, hogy azt már el sem merem mondani. Én akkor gyarló emberként nem pikkelyeztem le a halakat, erre indult be a komment cunami, majd kb ugyanennyi kommentelő védett meg, hogy a pisztrángot tök fölösleges lepikkelyezni. Szóval most ezt is megpróbáltam, semmivel sem lett jobb… )
A zöldségeket apróra feldaraboljuk, majd a mozsárba szórjuk őket. Öntünk alájuk olivát és citrom levét, na meg jöhetnek a fűszerek. A cuccot alaposan összezúzzuk, majd a halak hasüregébe osztjuk szét a tartalmat. A négy pisztrángot egy tálba fektetjük, majd még facsarunk is rájuk citrom levet. Kb 20 perc múlva a halakat átforgatjuk, hogy a citromos lé egyenletesen járja át a húsokat – de vigyázzunk a hasüregben lévő hagymás cuccra, hogy az ne szóródjon ki.
Míg én a halacskákat sütöm, addig Eszter a felcsíkozott édesburgonyákat olajon kisüti – és ez kb 15 percet vesz igénybe. A pisztrángokat én oldalanként kb 6-7 percig sütöttem, ami elég is volt a klassz pirultsághoz, de ahogy írtam is, ez nem az én grillrácsomra vonatkozik – mert az letépkedte a pirult bőrt. 🙁