Húsételek

Harcsapaprikás bakonyi módon, juhtúrós, kapros galuskával

IMG 3047

Közeleg a Karácsony – ilyenkor a magyar lakosság elfogyasztja az éves halmennyiség jókora részét, amihez most szeretnék egy jó ötletet, egy klassz receptet ajánlani. Nem saját kútfő, több recept összegyúrásából született – de garantált a siker – már aki szereti a halhúst.

IMG 3002

Hozzávalók a páchoz:

  • kb 1-1,2 kg
  • fél citrom leve
  • só és bors

Első lépésként vegyünk egy szép folyami harcsát, filézzük ki, majd egy részét szánjuk ennek az ételnek, a többit részét pedig fagyasszuk le. A filét szeleteljük fel kb ujjnyi vastagságúra, majd a szeletekből vágjunk kockákat. A kockáról vágjuk le a bőrt – mert ha rajta marad, akkor egy kellemetlen, rágós végeredményt kapunk – vagyis érdemes egy kicsit pöcsörészni a húsokkal. Az elkészült harcsakockákat tegyük egy tálba, sózzuk, borsozzuk meg őket, majd egy fél citrom levével locsoljuk meg a halmot. Fél-egy órát hagyjuk állni, de amíg a bakonyis alap elkészül, addig úgyis lesz ideje pácolódni.

IMG 3003

IMG 3006

IMG 3008

IMG 3009

Hozzávalók a bakonyi paprikáshoz:

  • 1-2 fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek őrölt piros paprika
  • 4-6 szelet füstölt szalonna
  • 4-6 szelet füstölt császárhús
  • 20-25 dkg őzláb gomba (opcionális)
  • 10-30 dkg erdei csipere (a mennyiség függ az előző gombamennyiségtől is)
  • 1-2 fej paradicsom és tv paprika (nálam ez nyáron darált, fagyasztott volt)
  • liszt és tejföl a habaráshoz
  • só és bors

Második etap a bakonyis alap elkészítése. Ehhez először szalonna kockákat kezdünk lepirítani, majd jöhet a feldarabolt vöröshagyma, amit a füstölt császár csíkok követnek. Az illat már alakul a konyhában, a srácok most kezdenek érdeklődni, hogy mi is lesz az ebéd. Ha már szépen bebarnult minden, akkor pirospaprikával megszórjuk az alapunkat, amire érkezhetnek az erdei és bolti gombák apróbb darabjai, felkockázott részei. ( A kalapokat még tegyük félre, azokat kicsit lesütjük majd, és a végén kerülnek az ételre ). A gombás, hagymás cuccot felöntjük kevéske vízzel, majd még jöhetnek a felszeletelt, felkarikázott paradicsom és paprika részek – ami az én estemben fagyasztott, darabolt formában kerültek a lábasba. Fedő, majd 20-25 perc párolás következik.

Harmadik etapban a bepácolt harcsakockákat az összepárolt alapba pakolgatjuk, de finoman, hogy ne törjenek össze. Ha kavarjuk, akkor is kíméletesen bánjunk velük, mert nem az a cél, hogy egy pépes masszát kapjunk, hanem hogy szép húskockák kerüljenek az asztalra. Ha a húsok megpuhultak, akkor egy tejfölös, lisztes habarással zárjuk a műveletsort.

IMG 3015

IMG 3016

IMG 3014

IMG 3018

IMG 3019

IMG 3020

IMG 3023

IMG 3041

Hozzávalók a galuskához:

  • kb 40 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 20-25 dkg juhtúró
  • 1-2 ek kapor
  • 1 ek vaj
  • só, ha igényli
  • víz, amennyit felvesz

A három tojást felverjük, az összetevőket egy nagy tálban összedolgozzuk, a vízmennyiséggel pedig beállítjuk a kívánt állapotot. Zubogó, forró vízbe szaggatjuk a tésztát, majd a kész galuskát kihalásszuk, ha már a víz felszínén úszkálnak.

IMG 3030

IMG 3033

IMG 3037

IMG 3038

Utolsó fázisként a gombák kalapjait felszeleteljük, majd vékonyka olajon lesütjük őket – aztán már tálalhatunk is.

IMG 3026

IMG 3028

IMG 3027

IMG 3032

Mire ide érek, addigra már a fél család a konyha környékén téblábol, kóstolgat – ugyanis baromi finom az illat. Tamás fiamnak ez különösen nagy ünnep, mert a családban Ő a legnagyobb harcsapaprikás fun. Most egy kicsit másként készült a mű, mint ahogy Ő megszokta – de az ebéd végén nincs kétségem, hogy jó lett a fogás, ugyanis vihartempóban tűnt el a kitálalt mennyiség.

IMG 3047

IMG 3046

IMG 3058

Vélemény, hozzászólás?