Húsételek

Póréhagymás, kaliforniai paprikás húsos piték

IMG 2392

A múltkori pitekészítésem kapcsán kis családom jelezte, hogy meg kellene ismételnem a projektet, de most nem csak egy, hanem egyből három pitét kellene megsütnöm. Esztikémnek jeleztem, hogy valamit variálni fogok az ízesítésen, bár Ő azt szerette volna, hogy egy az egyben a múltkori recept alapján dolgozzam – de hát az már nem én lennék, mert nekem mindig valamit kísérleteznem kell… Most úgy döntöttem, hogy a póréhagyma és a kaliforniai paprika lesz a hús mellett a fő összetevő, de hát lássuk a részleteket.

IMG 2335

IMG 2346

Hozzávalók ( egy-egy pitéhez ):

  • 40 dkg darált hús ( sertés és marha fele-fele arányban )
  • 1-1,5 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1/2-2/3 kaliforniai paprika
  • 1/3 szál póréhagyma
  • 1,5-2 szál répa
  • 6-8 levél friss zsálya
  • 8-10 levél friss bazsalikom
  • 2-3 ek paradicsom sűrítmény
  • só és bors
  • leveles tészta
  • 1 tojás a lekenéshez

A vöröshagymát és a fokhagyma gerezdeket géppel apróra darabolom, majd kevés olajon megpirítom. A megtisztított, majd apró kockákra vágott répákat a hagymás alapra öntöm, majd hagyom, hogy kicsit megpiruljanak, megkaramellizálódjanak.

IMG 2338

IMG 2339

IMG 2342

IMG 2343

Ezt követően érkezhet a darált hús, ami nálam fele-fele arányban sertés és marha, ami szerintem egy tök jó kombináció. Hagyom, hogy a hús kifehéredjen – de azért itt egy fakanállal folyamatosan kevergetem is a masszát, hogy minden rész egyenletes legyen.

IMG 2344

Jöhet a felkockázott kaliforniai paprika is, amit a kombóba keverek, majd saját készítésű vagy bolti paradicsom pürét teszek az alapba, hogy ne legyen nagyon száraz a húsos közeg. Érkezik a feldarabolt kétféle fűszernövény, a só és a bors illetve a felkarikázott póréhagyma is – ízlés szerint.

IMG 2349

IMG 2350

IMG 2356

IMG 2355

IMG 2358

IMG 2360

Hagyom, hogy a darált hús és a többi összetevő szépen megpuhuljon és hogy az ízek szépen összeérjenek – majd a leveles tészta felé fordítom az irányt.

A sütőformát kikenem vajjal, majd meg is lisztezem, hogy majd a tészta szépen kijöjjön a formából. A tésztát belefektetem a helyére, kézzel beigazgatom, majd jöhet a húsos kombó, amit evőkanállal belekanalazok a formába. A tészta leeső részéből csíkokat vagdosok, majd a pite tetejét ezzel berácsozom – ami kis spórolás is, na meg szerintem király módon is néz ki. A pite tetejét lekenem tojással, majd mehet is a drága kis pite a sütőbe. 170-180 C-os sütő, 25-35 perc sütés, de lényeg az, hogy akkor vagyunk kész, amikor a pite teteje már aranybarna, szépen meg is sült.

IMG 2363

IMG 2365

IMG 2368

IMG 2369

IMG 2372

IMG 2382

IMG 2411

IMG 2391

Vélemény, hozzászólás?