Milánói sertésborda
Milánói sertésborda
Egy retró étel, amit a 80-as évek éttermeiben gyakran ehettünk, ami egyfajta öszvér fogás – ahol a rántott szelet és a gombás, sonkás tészta alkot egyveleget. De mi mégis nagyon szeretjük.
A karajt szépen felszeletelem, kiklopfolom, majd tejbe áztatom – ettől a hús állaga lágyabb, tartalmasabbá válik. Egy szép adag csiperke gombát apróra darabolok, majd a sonkával ugyanezt teszem. Egy serpenyőben hagymát és fokhagymát dinsztelek, majd a sonkákat kicsit lepirítom. Amint megvagyok vele, jöhetnek a gombák – itt már ők egy kis levet is fognak ereszteni. Egy kevés rozé bor, sűrített paradicsom, és jelentős mennyiségű fűszer érkezik: só, bors, bazsalikom, petrezselyem teszi teljessé az ízt – és aztán hagyom rotyogni az alapot.
Spagettit felteszünk főzni, majd kipanírozzuk a húsokat, amiket aztán ki is rántunk. Amint a tészta elkészül, lelocsoljuk olivával, összekeverjük a sonkás, gombás alappal – és lassan tálalunk is.
Egy szép adag sonkás, gombás tészta kerül a tányérra, mellé egy szép nagy szelet karaj, rá jöhet a reszelt sajt – és egy vékonyka citrom.
Nem egy fine dining, de mégis népszerű – legalábbis nálunk.