Csirke kofta curry
Az a helyzet, hogy egyre többször fogtok indai jellegű ételeket látni a blogomon, ugyanis egyre jobban kezdünk rákattanni erre a konyhára. Most ismét kísérletezgettem – és egy egyszerű, de ízvilágában egy elég komplex ételt próbáltam ki, mindannyiunk nagy megelégedésére.
Mivel egy kísérletről beszélünk, így pontos arányokat ne várjatok tőlem, de ígérem, hogy a következő alkalommal már jegyzetelni is fogok – de most annyi mindenre kellett figyelnem (fűszerek,fotózás, videó készítés), hogy erre nem maradt energiám.
Nos azzal kezdtem a műveletsort, hogy felkockáztam egy rakat csirkemellet, amit azután darálón le is daráltam. Amint ezzel megvoltam, akkor jött a fűszeres dobozom, amiből a következő fűszerek kerültek elő:
- gyömbérpor
- szárított koriander levél ( Fűszerész )
- indiai ötfűszer fűszerkeverék ( Íz-tár )
- tört chili paprika
- só
Ezeket a finomságokat elkezdtem a darált húshoz keverni, majd ízlelgetés után még újabb és újabb kanálnyi fűszerek következtek. Amikor már úgy éreztem, hogy összeállt a kívánt ízvilág, akkor kevés zsemlemorzsát öntöttem a masszába, majd véglegesen összedolgoztam a húst. Ezt követően golflabda méretű golyókat gyártottam, amiket aztán forró vízben előfőztem. Azért, hogy még telítettebb legyen az íze a húsgolyóknak a forró vízbe is szórtam az ötfűszer keverékből – ami már csak azért is fontos volt, mert ezt a főzőlevet a későbbiekben is felhasználtam.
Nos itt az ideje rátérni a curryre. Két darab paradicsomot felkockáztam, majd két vöröshagymát és fokhagymát is felaprítottam, amik a curry alapját fogják képezni. A hagymát egy mélyebb serpenyőben megpároltam, majd jöttek a paradicsom kockák és a fokhagymák. Hagytam őket együtt rotyogni, majd felöntöttem még paradicsom mártással az elegyet, illetve jöttek a fűszerek:
- currys csirke fűszerkeverék ( Fűszerész )
- őrölt római kömény
- őrölt koriandermag ( Íz-tár )
- szárított koriander levél ( Fűszerész )
- só
Hagytam, hogy kicsit összeérjenek az ízek, közben pedig a húsgombócok főzőlevével fel-fel öntöttem a mártást. Egyre jobban voltak az illatok, tényleg úgy éreztem, mintha valahol a távoli keleten lennék egy konyhában. Jöhettek most már a húsgolyók is, amiket belepakoltam a currybe, és hagytam, hogy átjárja őket annak az íze is.
Míg én ezekkel foglalatoskodtam, addig Eszter összeállította a naán kenyér alapanyagait, majd a kelesztés után én szépen kisütögettem őket. ( A naán kenyér receptjét már korábban leírtam, úgyhogy itt megtalálhatjátok.) A lényeg az volt, hogy lapos serpenyőben, de fedő alatt sütöttem meg a naánokat, na meg vajjal is kenegettem őket, hogy lágyak, és nagyon finomak legyenek.
Nos elkészült a három összetevő, már csak ki kellett próbálni, hogy tényleg hasonlít-e az ízük az étteremben kóstolthoz. És lássatok csodát, nagyon azt az ízvilágot éreztük, mint amit a profi indiai srácok keze is készített. Amint talán látjátok nem kicsi adag készült, ugyanis menet közben a srácaim már jelezték, hogy az előre eltervezett adag úgyis kevés lesz, úgyhogy duplázzak, mert ebből ők is akarnak Pestre vinni… Szóval sikere volt, és az a lényeg.