Húsételek

Házi big burger

078

Gyönyörű marhalapocka húst daráltattam a hentesnél, amiből terveim szerint hamburgereket szerettem volna készíteni. A nagy mű végül elkészült, amiket a méretük miatt big burgerként aposztrofáltam – ugyanis nem lettek kicsik…

A darált marhahúst kézzel összegyúrtam, borsoztam, majd azonos méretű, 18 dkg-os gombócokat készítettem belőlük. A gombócokat ezután egy formába préseltem, majd még kézzel kicsit lapítottam mindegyiken – amiket sütőpapíron félretettem pihengetni a hűtőbe.

Míg a húspogácsák pihentek, addig készítettünk egy barbecue szószt. Itt először mézet karamellizáltunk, majd fokhagyma, paradicsom sűrítmény, fűszerek mentek a lábasba, amit aztán hagytunk rotyogni. A füstös ízt folyékony füsttel adtuk meg – majd hagytuk kihűlni a mártást.

Ezt követően elkészítettem életem első kelt tésztáját – eddig mindig a páromé volt ez a nemes feladat, de ebből szerettem volna már egy kicsit kitörni. Fördős Zé receptjét próbáltam ki, vagyis joghurtos tésztát állítottam össze, amit aztán géppel össze is dagasztottam. Egy órás, meleg helyen történt pihentetés következett, majd jött a sütés.

A bucikat kézzel megformáztam, majd sütőpapírra tettem őket – amiket aztán lekentem tojással, és megszórtam szezám maggal. A sütő 180 C-os volt, majd addig sütöttem a bucikat, míg gyönyörű aranybarnák nem lettek.

Itt volt az idő a húspogácsák megsütésére – úgyhogy kevés olajon, kicsit megborsozva, sózva kisütöttem a pogácsákat – és elkezdtük ízlés szerint összeállítani a burgereket.

Megkentük a lepirított bucikat barbecue szósszal, érkezett saláta levél, lila hagyma, uborka – azután következett a sajtos húspogácsa. A sajt tetejére fektettem két lesütött bacont, majd érkezett a szintén lepirított buci tető.

Nem volt egyszerű megenni, mert tekintélyes lett a méret. Máskor 13-16 dkg-os húspogácsával fogok próbálkozni – na meg a bucik szépségével is többet kell foglalkoznom – de hát még a burger pályám elején vagyok.

Nos lássuk a videót és a fényképeket:

007

012

016

013

023

028

030

034

038

043

052

036

050

051

059

064

077

076

078

Vélemény, hozzászólás?