Levesek

Sült gombaleves

IMG 1760

IMG 1728

Hétközben nagyon keveset eszünk levest, így vasárnap valami finomságot terveztem főzni. Még pénteken láttam, hogy Fördős Zé feltett egy klassz gombalevest, amit aztán magam is megcsináltam – a saját ízlésem szerint.

Hozzávalók:

  • kb 40-45 dkg csiperke gomba
  • 1 fej hagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 l alaplé
  • só, bors
  • 2-2 ek friss vagy fagyasztott bazsalikom és petrezselyem
  • tejszín

IMG 1700

A gombákat közepesen vékony szeletekre vagdosom, majd kb megfelezem az egész gombamennyiséget. Az első adagot egy nagyobb serpenyőben olíva olajon lepirítom, miközben folyamatosan rázogatom, mozgatom. Közben egy lábasban kevés vajon elkezdem a vöröshagymát dinsztelni, majd a lepirított gombákat erre az alapra öntöm. A fagyasztóból felhozunk egy közel 1 liternyi alaplevet, ami szépen ki is olvad a lábasban. Só, bors és apróra vágott bazsalikom érkezik a levesünkbe, majd hagyom, hogy az alapanyagok összefőljenek. 

IMG 1701

IMG 1707

IMG 1709

IMG 1716

IMG 1717

IMG 1710

IMG 1714

IMG 1718

IMG 1724

IMG 1725

Míg a leves rotyog, addig az előző serpenyőben lepirítom a másik felét a gombának, amihez fokhagymákat és apróra vágott petrezselyem zöldet is adok. Mielőtt azonban teljesen lepirulna a gomba, azért egy pici vizet is öntök alá, hogy egy kicsit puhuljon, párolódjon is a levesbetétünk.

IMG 1721

IMG 1723

IMG 1728

IMG 1731

A leves már szinte kész, de hiányzik még a botmixeres művelet, vagyis krémes, homogén állagúra dolgozzuk a levesünket. Azért, hogy lágy és sima legyen a végeredmény, még egy kis tejszín is érkezik a lábasba, majd lassan tálalhatunk is. 

IMG 1736

IMG 1738

IMG 1767

IMG 1760

Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket:facebook_1.jpg

insatgram.jpg

Vélemény, hozzászólás?