KedvenceimLevesek

Thai csirkeleves pestoval és kókusztejjel

Nem csak a barátainknak, hanem magunknak is meglepetést szerettünk volna okozni pénteken délután – így egy olyan ételt készítettünk a párommal, ami különlegesség és újdonság volt mind a négyünknek.

Hozzávalók:

  • 2 szál sárgarépa
  • 1 nagyobb fej édesburgonya
  • 50-60 dkg filézett csirkecomb
  • 1 l víz
  • 1 db lime leve
  • só, bors, olivaolaj
  • kókusztej vagy kókusztejszín

Elsőként a répát és az édesburgonyát megpucoljuk, majd nagyjából egyenletesen felkockázzuk őket. A sütőt beizzítjuk 200 C-ra, majd a zöldség kockákat sütőpapírra szórjuk, sózzuk, borsozzuk illetve oliva olajjal locsoljuk meg. A sütőben addig hagyjuk őket, amíg meg nem puhulnak illetve meg nem sülnek.

Készítünk egy curry pasztát.

  • apróra vágott, friss gyömbér
  • friss koriander
  • 2-4 gerezd fokhagyma
  • 1-2 tk őrölt koriander
  • só és oliva olaj

Mozsárban vagy cutterben az összetevőket összetörjük, majd ha ezzel megvagyunk akkor most már tényleg a levessel foglalkozunk.

A csirkecombokat felcsíkozzuk, majd egy lábasban egy kevéske olajon le is pirítjuk őket. Nem kell attól megijedni, hogyha egy kicsit lepirulnak a hús alkatrészei, mert amikor majd főzzük a levest, akkor ezek szépen úgyis leoldódnak a lábas aljáról. Ha már szépen kifehéredtek a húscsíkok, akkor érkezhet az előzőekben elkészített curry paszta, ami egy kicsit be is zöldíti a levesünk alapját. Hagyjuk egy kicsit a két összetevőt még pirulni, aztán érkezhet a víz, a só és a bors – majd kb 10 percig hagyjuk rotyogni a leves alapját.

Készítünk egy thai pestot.

  • friss koriander
  • friss bazsalikom
  • apróra vágott gyömbér
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • pirított, tört mogyoró
  • só, szójaszósz
  • lime reszelt héja

Itt is az a szitu, mint az előbb, vagyis mozsárban vagy cutterben összedolgozzuk az összetevőket – én így utólag azt gondolom, hogy jobb lett volna a mozsárral dolgozni, mert akkor krémesebb lett volna a pestoban a mogyoró… Nos létrejön a szintén alapvetően zöldes színű, sűrűbb pesto, ami majd meghatározója lesz a levesünknek.

Visszatérünk a lábashoz, ahol már 10 perc rotyog a lé. Jöhetnek a megsült zöldség kockák, érkezhet a kókusztej – majd egy kis rotyogás után jöhet a lime leve, az elkészített pesto, friss, tépett koriander, aztán már lassan készülhetünk is a tálaláshoz.

És a tálalás után…