Grill ételekHúsételek

Grillezett csirkeszárnyak és édesburgonya tallérok

IMG 1429

Attól, hogy hűvösebb az idő, attól még lehet ám grillezni – csak egy félig fedett helyet kell keresni, na meg egy kicsit vastagabban kell felöltözni. Én ismét így tettem, de akinek nincs lehetősége grillezni, az simán a sütőben is elkészítheti ezt a fogást.

Első lépésként vagdossuk le a csirkeszárnyak végeit, majd egy tálba dobáljuk be őket, amit aztán felöntünk jó minőségű sörrel. Lezárjuk az edényt, és minimum egy fél, de jó esetben egy napra hűtőbe tesszük.

IMG 1372

Másnap előveszünk 2 vagy 3 édesburgonyát, amit meghámozunk és felkarikázunk. Egy lábasban vizet forralunk, amibe beledobáljuk az édesburgonya tallérokat, majd sóval, kakukkfűvel, oregánóval és borsikafűvel ízesítjük – és addig főzzük, amíg el nem kezdenek finoman puhulni. Ez azért fontos, mert a végén még a grillrácson is sütni fogjuk őket, úgyhogy nem kell teljesen megfőzni a karikákat.

IMG 1358

IMG 1362

IMG 1363

IMG 1364

IMG 1367

Ha már a konyhában vagyunk, akkor még vár ránk egy feladat – egy klassz házi készítésű bbq mártás összeállítása. Itt először barna cukrot karamellizálok, majd paradicsom pürével, bbq fűszerkeverékkel, worchester szósszal és folyékony füsttel dolgozom össze az egészet, majd hagyom az ízeket összefőni.

IMG 1370

IMG 1417

Na most már mindennel előkészültünk a konyhában, veszünk egy pulóvert, és irány a terasz és a grill. A sörben pácolt csirkeszárnyak felkerülnek a grillrácsra, majd meg is sózom, borsozom őket. Kb 150-180 C-on áll a hőmérő a grillen. (Aki konyhai sütőben dolgozik, az is tarthatja a 180 C-os főfokot). Időnként megforgatom a szárnyakat, cserélgetem a darabokat a rácson, hogy egyenletes legyen a végeredmény.

Amikor már kezdenek pirulni a szárnyak, akkor szorítok helyet az édesburgonya talléroknak is, hadd kapjanak egy klassz pirult, grillezett felületet ők is. A burgonyákat még a rácson ismét fűszerezem, vagyis borsikafű és kakukkfű kerül rájuk, na meg egy kevés só. A cél az, hogy ne egy édes, sütőtökre emlékeztető íz kerüljön a tányérra, hanem valami igazán más. 

IMG 1373

IMG 1380

IMG 1392

IMG 1401

IMG 1404

IMG 1405

IMG 1402

IMG 1406

Amikor a szárnyak már gyakorlatilag készek lennének, akkor még kapnak egy kenésnyit a bbq mártásból, majd még grillezzük őket. A barnacukros, füstös íz klasszul rásül a csirkeszárnyakra, amik belülről már vajpuhák – vagyis egy ízorgia jön létre percek alatt.

IMG 1417

IMG 1411

IMG 1433

IMG 1437

És milyen a végeredmény? Majd nézd meg magad, ha megetted… Az biztos, hogy a füledig szószos leszel, csorog a kezeden a szaft – de fülig ér majd a szád, mert olyan finom. A bbq mártás gyönyörűen rágrilleződik a csirkeszárnyakra, amiknél a hús omlik a csontról. Az édesburgonya tallérok szintén szuperek, ugyanis kívül ropogósak, belül pedig puhák és az ízük közel sem édesnek nevezhető. 

IMG 1446

IMG 1431

IMG 1440

IMG 1430

Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket:facebook_1.jpg

insatgram.jpg

Vélemény, hozzászólás?