Tárkonyos burgonyafőzelék baconös, sajtos húsrolókkal
Kérem nem röhögni, ez életem harmadik főzeléke, amit én készítettem. Kicsit talán lehetett volna hígabb, olyan hagyományosabb, amit csak kanállal lehet megenni – de az enyémben volt egy kis koncepció. A terv az volt, hogy krémes, lágy, de mégis kicsit darabosabb legyen a végeredmény, ami meg is valósult. Eszterem nagyon nagy főzelék fan, neki nagyon bejött a cucc, nekem pedig ez a legfontosabb. Na felvezetőnek ennyi, jöjjön a lényeg, a főzés.
Hozzávalók a főzelékhez:
- kb 1 kg burgonya
- 6-7 dl alaplé
- morzsolt tárkony
- 3-4 babérlevél
- 2 fej hagyma
- kb 50 g mascarpone
- 1 szál újhagyma
- só és bors
A burgonyákat meghámoztam, majd felkockázás után a tárkonyos, babérleveles alaplében előfőztem, olyan szintre törekedtem, hogy majdnem készen is legyenek a krumpli kockák. Ezt követően apróra vágott hagymákat dinszteltem, majd érkezett a főzőlé, aztán az előfőzött burgonyák java része. Azért a java része, mert kb 1,5 evőkanálnyi krumplit botmixerrel összedolgoztam, amibe érkezett a mascarpone is. Létre jött egy krémes, klassz kis massza, amit a serpenyőben rotyogó burgonyákhoz kevertem, kavartam. Beállítottam az elvárt sűrűséget, majd a főzelék feltétek felé fordultam.
Hozzávalók a feltéthez:
- 1 filézett csirkemell
- 6 vékony bacon
- 6 keskeny sajt szelet
- só és bors
A csirkemellet ketté szedtem, majd a fél-fél melldarabot bemetszettem, mint egy zsebet. Mindkét húst kiklopfoltam, de nem túl vékonyra, csak inkább az volt a cél, hogy egyenletes legyen a vastagság. Só és bors érkezett a húsokra, majd bacon és sajt, amiket klasszul elrendezgettem. Téptem egy-egy alufóliát, amikkel együtt feltekergettem a húsokat és a töltelékeket. Szaloncukor szerű rudakat gyártottam, amik mentek is a grillrácsra. Hogy miért jó ez az alufóliás mutatvány? Nos azért, mert néhány perc grillezés, sütés és forgatás után a hús klasszul összeáll – és miután kicsomagoljuk, már csak véglegesre kell sütni őket.
Addig sütjük, vagy grillezzük a két húsrolót, amíg nem lesznek aranybarnák – és ekkor pár percre félretesszük őket. Hagyjuk, hogy a sajt egy kicsit megdermedjen, ekkor éles késsel felkarikázzuk őket.
Tálaláskor még újhagymával is feltuningoljuk a főzeléket, pakolunk rájuk a húsroló karikákból is – és élvezzük azt, hogy burgonyafőzeléket eszünk, és mégsem azt.
És ha már idáig eljutottál, akkor lenne egy kérésem. Indultam egy blogger versenyen, amin minden szavazat számít, így a Tiéd is. Ha van még egy fél perced, na meg tetszik is a blogom, akkor kérlek, szavazz rám! Köszi 🙂
http://www.allianzblogverseny.hu/