HúsételekKedvenceim

Grillkolbász készítése és töltése házilag – I.

IMG 6086

Egy nagyon nagy élménnyel vagyok gazdagabb: most hétvégén készítettem el először a saját grillkolbászomat, amit reményeim szerint még rengeteg változat és ízvariáció fog követni.

Az ötlet már nagyon régen megfogalmazódott bennem, hogy ki kellene próbálni azt, hogy milyen saját készítésű kolbászkákat sütni a grillen. A lökést az adta, hogy megkeresett a pécsi Böllérbolt tulajdonosa, Kőrős Károly, hogy készítsünk „közösen” kolbászkákat. Mivel Eger és Pécs között azért van egy falatnyi távolság, így egy virtuális kapcsolat indult el, Ő nagyon otthon van a húsfeldolgozás, a fűszerek világában – én pedig igen lelkes vagyok, így ráálltam erre a vonalra.

Csütörtökön érkezett egy csomag a cég web-shopjából, amit kíváncsian bontottam fel. Kaptam kétféle alföldi piros paprikát, egy kimondottan kolbász készítéshez használható fűszerkeveréket, na meg a lényeget – egy zacskónyi juhbelet. A tölteni való belet rögtön meg is vizsgálgattam közelebbről, mert még sohasem volt ilyen a kezemben. Voltam már egy párszor disznóvágáson, segédkeztem is a hurka és kolbász keverése és töltése során, de juhbél még nem volt a közelemben. 

IMG 6026

IMG 6025

IMG 6027

IMG 6031

Rögtön érzékeltem, hogy a bél keresztmetszete sokkal kisebb, mint amit először gondoltam, vagyis a töltőcső mérete, ami nekem van, az nem lesz jó. Egy magamfajta műszaki ember ilyenkor mit tesz? Körülnéz a házban, hátha valami jó ötlet születik. Nem húzom az időt, találtam egy kisebb méretű tölcsért, amit kis reszelgetés, csiszolgatás után fel is tudtam szerelni a húsdarálónkra – és a bél is illeszkedett a csőre. 

Túl voltam a technológiai nehézségeken, jöhetett a hús projekt. Kedvenc hentesemhez és feleségéhez mentem a Szvorényi utcába, ahol daráltattam három kilónyi sertéshúst, de olyat, amiben azért a zsírosabb részek is megtalálhatók. Tanácsot kértem Tőlük, hogy milyen legyen a hús és a zsír aránya, majd kétszer átküldték a darálón az összes alapanyagot.

Itthon már csak a fűszerek összeállítása, a keverés és töltés várt rám – de úgy gondoltam, hogy elsőre nem kezdek saját fűszerkeveréket összeállítani, hanem a profikra hagyatkozom, vagyis a csomagban megkapott keveréket használom. A zacskón lévő utasításokat vettem alapul, vagyis egy kiló húshoz 3 dkg fűszerkeveréket öntöttem, majd 2 dkg só következett a keverékbe. Az edényben kézzel alaposan összedolgoztam a masszát, megkóstoltam a végeredményt – majd következett a töltés.

IMG 6033

IMG 6035

IMG 6037

IMG 6038

IMG 6040

A juhbelek közül két darabot kiemeltem, majd langyos vízbe áztattam mindkettőt. Néhány perc elteltével az egyiket felhúztam a csőre, ami nem volt annyira egyszerű, mert a lukat megtalálni ezen a vékonyka bélen, nem egy egyszerű projekt. Viktor fiam szerencsére segítségemre jött, Ő klasszul megoldotta ezt a gondot, majd segített tölteni is. 

Szerencsére a húsdarálónk nagyon profi, így a fordulatszámot is lehet szabályozni, vagyis ügyesen lehet irányítani a töltési sebességet. Egy ennyire rutintalan versenyzőnek, mint amilyen én vagyok, ez óriási előny, vagyis kisebb-nagyobb bénázások ellenére tök jól ment a munka. Kb 10-12 cm hosszúságú kolbászkák kezdtek el lógni a töltőcső végén, amiket aztán egy edénykébe engedtünk. 

IMG 6043

IMG 6044

IMG 6054

IMG 6057

IMG 6062

IMG 6063

IMG 6065

IMG 6068

IMG 6070

Ahogy elkészült az első adag, kitettem őket pihenni egy deszkára, majd jött az újabb juhbél, aminél már zökkenőmentesebb lett a töltési folyamat. Persze a lényeg az, hogy milyen a megsült grillkolbász – vagyis rögtön be is izzítottam a Landmann-t, és kisütöttem egy adagnyi kolbászkát.

Végig kóstoltattam az egész családdal az első próbálkozásunkat, hogy elég sós, elég fűszeres, nem túl száraz-e a végeredmény, de összességében mindenki elégedett volt. Vasárnap reggel azonban tényleg élesen teszteltünk, amikor mindenki objektíven és éhesen leült a teraszra. Az eredmény meggyőző volt, pillanatok alatt elfogyott fejenként vagy 3-3 szál grillkolbász, és olyan volt, mintha nem is mi csináltuk volna ezeket a fűszeres finomságokat.

IMG 6074

IMG 6079

IMG 6088

IMG 6086

Mondanom sem kell, hogy ez a poszt még csak kiinduló a grill kolbász projektemhez, vagyis majd érkeznek a saját keverésű fűszerek, az íz és színvariációk – vagyis folytatása következik! 

Ha valakinek nagyon jó receptje van, azt szívesen látom – és talán meg is csinálom. 🙂

 

Köszönet a segítségért a Paprika és Böllérboltnak ( 7623 Pécs, Szabadság u. 54. és 7622 Pécs, Bajcsy-Zsilinszky utca 25. )

boller_logo_1.jpg

 

Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket:

facebook_1.jpg

insatgram.jpg

Vélemény, hozzászólás?