Grill ételekHúsételekKedvenceim

Sörös tarja flamand módra, grillen készítve

IMG 9725

Ismét egy recept, amit Mautner Zsófi alapján készítettem – de a végén egy kicsit a saját arcomra formálva került a tányérokra. A végeredmény nagyon meggyőző volt, csak azt sajnálom hogy a srácaim Pesten voltak, így Ők nem tudták megkóstolni. De sebaj, így lehet még majd ismételni…

Hozzávalók:

  • kb 1 kg sertéstarja
  • kevés liszt
  • 10-15 dkg császárszalonna
  • 2 fej hagyma
  • 1 doboz barna sör
  • 2-3 dl alaplé
  • 4 db babérlevél
  • 1/2 tábla étcsokoládé
  • só és bors
  • vaj

A tarjákat szépen felszeleteljük, nem kell túl vékony szeletekre vágni, mert úgyis megpároljuk, vagyis puhák lesznek mint a vaj. Tehát kb ujjnyi vastagok legyenek a szeletek, amiket azután lisztbe is forgatunk. A grillt beindítjuk, majd a rácson a húsokat elősütjük – de természetesen ezt lehet simán serpenyőben, olajon is készíteni.

IMG 9667

IMG 9671

IMG 9675

IMG 9676

IMG 9677

IMG 9678

A szalonnát kis kockákra daraboljuk, a két fej hagymát pedig felkarikázzuk, kihordunk a kertbe minden alapanyagot – és kezdődhet a párolási folyamat.

Egy nagyobb serpenyőben a császárszalonna kockákat elkezdjük lepirítani, majd jönnek a hagymák, a babérlevelek és a húsok. Felöntjük az edényt alaplével és sörrel, de nem kell az összes folyadékot hozzáadni, mert még később is pótolhatunk, na meg a mártásra is gondoljunk. Fedőt teszünk a serpenyőre, és minimum 30-35 percig pároljuk a tarjákat.

IMG 9682

IMG 9685

IMG 9692

IMG 9696

IMG 9698

IMG 9690

IMG 9701

IMG 9705

IMG 9707

A főzési idő letelte után kóstolgatunk, beledobjuk a húsokra a csokoládét, majd még sózunk és borsozunk, ha kell. Amikor úgy érezzük, hogy elkészültek a húsok, akkor kivesszük őket egy tálra – és hagyjuk, hogy meleg helyen pihenjenek.

A serpenyőben lévő mártást még akár csokival, akár sörrel vagy fűszerekkel finomíthatjuk, majd hagyjuk egy kicsit rotyogni, sűrítjük, redukáljuk az állagát. A végén egy kevés vajjal keverjük ki, ettől fényesebb lesz a végeredmény.

Az íz? Sokan azt gondolnák, hogy a csoki és a sör meghatározza az ízvilágot – de mégsem. Egy nagyon selymes, összhangban álló íz alakul össze, amiről alig lehetne megmondani, hogy mi volt a két fő alapanyag. Tehát nem kell megijedni, sörre, csokira és tarjára fel – és nem csak grillen, simán a konyhában is neki lehet esni.

IMG 9725

IMG 9738

 

És ha már idáig eljutottál, akkor lenne egy kérésem. Indultam egy blogger versenyen, amin minden szavazat számít, így a Tiéd is. Ha van még egy fél perced, na meg tetszik is a blogom, akkor kérlek, szavazz rám! Köszi 🙂

http://www.allianzblogverseny.hu/

Vélemény, hozzászólás?