Sült, rozmaringos és kakukkfüves báránybordák spenótos burgonyákkal

IMG 6189

IMG 6197

Szombaton tartottuk a teraszunkon Eszterkém névnapját, amihez úgy gondoltam méltó vacsora is illik. Elképzeléseim szerint egy különlegesebb leves dukál ahhoz, hogy egy ilyen ünnepen együtt van a család, majd főfogásként valami különlegeset szerettem volna feltálalni – ez volt a bárányborda. Még sosem ettem, még sosem sütöttem – itt volt hát az alkalom, hogy kipróbáljuk a rozéra sült báránybordákat. 

Egerben sajnos ilyen húshoz nem tudok hozzájutni, úgyhogy székes fővárosunkban vettem egy új-zélandi borda csomagot, amit azután itthon a fagyasztóba tettem, várva az ünnepi alkalomra.

IMG 6093

IMG 6094

IMG 6089

IMG 6105

IMG 6107

A teraszunkon vágtam 2 ág rozmaringot és 3 ág kakukkfüvet, amiket a száruktól megfosztottam, majd a mozsárba szórtam a leveleket. 3 gerezd fokhagymát megtisztítottam, majd szintén a mozsárba dobtam őket. Só és bors került még a levelekre, majd oliva olajjal öntöttem fel a zöld fűszereket – aztán alaposan összetörtem minden alapanyagot. 

IMG 6097

IMG 6098

IMG 6100

IMG 6101

IMG 6103

IMG 6108

A báránybordákat kicsomagoltam, majd lehártyáztam a hátsó oldalukat. Nem igazán tudtam, hogy a csontok mentén is le kell-e szedni a hártyás részeket, de én úgy hagytam, ahogy volt. ( Majd gondolom megírjátok, ha bénáztam vele. )

Egy serpenyőbe olivát öntöttem, majd vajat olvasztottam, azután 2 db héjas fokhagymát és 2 szál rozmaringot kezdtem finoman pirítani. Jöhetett az első bordasor, amit minkét oldalán finoman elősütöttem. Az illatok frenetikusak voltak – a fokhagyma és a rozmaring mediterrán illata keveredett a piruló hús aromájával.

IMG 6109

IMG 6110

IMG 6112

 

IMG 6117

IMG 6116

Miután elkészült az egyik borda, azt kitettem egy zsírpapírra, majd jött a másik bordasor. Amint ez is elkészült, jöhetett a mozsárban pihenő olivás, fűszeres massza, amit egy ecsettel felkentem a húsos felületekre. Ja majdnem elfelejtettem, hogy a borda csontokat betekertem alufóliával, mert azt olvastam, hogy így a végeredmény esztétikusabb lesz, nem ég meg a csont.

IMG 6118

IMG 6120

IMG 6123

IMG 6125

A zsírpapíron a két bordasort egymás mögé állítottam, majd hústűvel összetűztem őket, hogy úgy nézzenek ki, mint egy korona. Hogy ennek mi értelme volt? Szerintem semmi, de olyan jól néztek így ki …

A sütőlapot az előmelegített sütőbe toltam, majd 30-35 percig hagytam sülni a bordákat, olyan 150-160 C-on.

Míg a bordák sültek, addig közepes méretű, meghámozott burgonyákat előfőztem sós vízben, majd vajon világos, aranybarnára sütöttem mindet. Egy serpenyőben vajon megfonnyasztottam egy tálnyi friss, Sarudon szedett spenótlevelet, amire só és darabolt fokhagyma is érkezett. A végén a burgonyákat beleforgattam a spenótos alapba, majd jöhetett a tálalás, a főétkezés.

IMG 6127

IMG 6148

IMG 6161

IMG 6169

IMG 6150

IMG 6152

IMG 6153

IMG 6155

IMG 6157

A bordákat már kint, a szépen terített teraszon vagdostam fel. A húsok kívül szépen megpirultak, belül szaftosak és rozé színűek voltak. A zöld fűszerek szépen átjárták a húsokat, a spenótos burgonyák pedig nagyon illettek a bárányhúshoz.

IMG 6184

IMG 6188

IMG 6194

IMG 6200

Azért az ünnepi menüt desszerttel is le kellet zárni, ezt pedig Eszti, az ünnepelt prezentálta – ami egy szuper “epermisu” volt. erről fotó nem készült, mert mire felocsúdtam, már nyoma sem volt a fogásnak.

 

Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket:

facebook_1.jpg

insatgram.jpg

Vélemény, hozzászólás?