Grill ételekHúsételek

Grillcsirke karamellizált körtével és steak burgonyával

114

113

Ha már túl vagyunk a karácsonyi kaja-traktán, és valami könnyű, de finom ebédre vágyik a család – akkor érdemes elgondolkodni az egyik legegyszerűbb étel elkészítésén.

Kezdetnek készítünk egy laza fűszervajat – mindenki ízlése szerint. Én szárított petrezselymet és bazsalikomot használtam a vaj elkeveréshez, majd kicsit félretettem az egészet.

001

003

004

Ezt követően előkészítettem a kiválasztott szárnyasunkat, vagyis kivágtam a zsírzóját, lepörköltem egy-két toll maradványt, majd alaposan besóztam őkelmét kívül és belül is. A mellénél és a combjainál az ujjammal finoman felszakítottam a bőrt, majd a fűszervajat beszuszakoltam – és enyhe nyomkodással szétterítettem a bőr alatt. 

040

049

050

Ahhoz, hogy a csirkénk nagyon-nagyon finom és ízletes legyen, vágjunk szét és magozzunk ki egy körtét, majd ezeket pakoljuk be a csirke hasüregébe. A körték mellé tegyünk még egy-két rozmaring ágat, majd a lábakat összekötjük egy kis spárgával.

043

052

053

Még az előkészületek része a köret, vagyis a burgonya megtisztítása, majd felnégyelése. Amint ez megvan, betesszük őket egy tepsibe, ami majd a csirke alatt fog puhulni, így a zsiradékok és szaftok bele is csöpögnek az edénybe.

045

046

057

056

058

Amint látjátok, én ismét a kedvenc kerti/terasz Landmann grillemen dolgoztam, de természetesen a konyhai sütőben is ugyanígy előkészíthetjük a sütést – úgyhogy hajrá…

Ha Ti is a grill változathoz fordultok, akkor az indirekt grillezést érdemes választani, vagyis a középső egy vagy két égősort ki kel kapcsolni, míg a szélsőket bátran fel lehet tekerni a maximumra – majd a tetőt lecsukva mehetünk is a melegre.

Szemünk azért mindig legyen a grillkocsin, félóránként pedig mozgassuk meg szárnyasunkat, piszkálgassuk meg a burgonyákat. Kb másfél órás sütés, párolás után a burgonyákat kivehetjük a tepsiből, és most már a grillrácson, a láng fölött direktben süthetjük készre.

071

076

077

080

079

087

086

 Azért a címben szereplő karamellizált körtékről sem feledkezzünk meg, vagyis kihozunk egy serpenyőt, és a felkarikázott, magtalanított körtéket kezdjük el párolni a grill oldalsó lángján. Ha puhulnak, akkor megfordítjuk őket, majd megszórjuk mindet barna cukorral, aztán ismét forgatás, cukrozás. Gyakorlatilag összeáll az összes alapanyag, úgyhogy lehet is teríteni…

084

090

093

099

105

101

106

111

Vélemény, hozzászólás?