Szilveszteri, virslis korhelyleves
A szilveszteri pezsgő, sör és pálinka trakta utáni egyik legjobb étel, amivel érdemes indítani az új évet.
Hozzávalók:
- 1/2 kg savanyú káposzta
- 1/2 kg füstölt sonka
- 2 fej vöröshagyma
- 3 ek sertészsír
- 1/4 kg kolbász
- 1/4 kg virsli
- 1 szál gyökér zöldség
- 4-5 szál répa
- 1-2 ek pirospaprika
- 4 babér levél
- kömény, só, bors, petrezselyem, chili vagy erős paprika
- 1/2 citrom leve
- liszt és tejföl a habaráshoz
A káposztát kinyomkodjuk, ha esetleg túl savanyú, akkor kicsit folyó vízben le is moshatjuk, majd a füstölt sonkát felkockázzuk.
A vöröshagymákat apróra daraboljuk, és egy nagyobb lábasban megdinszteljük a zsíron.
A virsliket és a kolbászt szintén feldaraboljuk – persze a virsli elmaradhat, mert ezt most csak a szilveszter miatt gondoltam a levesbe. A sonkát, a virsliket és a kolbászt kicsit összepirítjuk – így szerintem harmonikusabb lesz az ízvilág.
A megdinsztelt hagymát megszórom paprikával, majd mehet rá a a savanyú káposzta, amit így egy kicsit megfonnyasztunk. Ezt követően felöntjük vízzel, és hagyjuk fedő alatt főlni az egészet.
Érkezhetnek a fűszerek: só, bors, petrezselyem, babér és kömény kell az ízesítéshez, illetve jöhet a gyökér zöldség, majd a répa is. Ki hogyan szereti, de morzsolunk bele egy kevés chilit vagy erős paprikát – de azért túlzásba ne essünk. Mehet vissza a fedő, majd hagyjuk rotyogni a levesünket.
Utolsó fázisként készítünk egy tejfölös habarást, amit bedolgozunk a levesbe, majd hagyjuk egyet rottyanni. A legvégén egy fél citromot facsarunk a levesbe, így állíthatjuk be a savasságot – és a másnapos gyomor ezután hálás lesz a szakácsnak.