PÖRI-kihívás – avagy Pörkölt juhtúrós palacsintába bugyolálva
Ahogy a múltkor már jeleztem, kaptam egy meghívást a MAGGI-tól, hogy készítsünk egy ütős street food fogást pörköltből. Nos a végeredmény megszületett, ahol sajna nem én lehettem az első, a befutó – de sebaj, született egy nagyon klassz étel, amit tényleg úgy lehet enni az utcán, hogy nem folyik majd a könyöködön a cipődre a pörköltszaft…
A zsűri:
Magyarósi Csaba, vlogger, az Egy nap a városban blog szerzője
Milutinovits Panka, food stylist, a hello garlic! szerzője
Szarvas Vera, a Nestlé dietetikusa
Susánszky Ádám, a Zing Burger alapító tulajdonosa
A koncepció: a blogomon már korábban készítettem úgy csirkepaprikást, hogy a körete kapros, juhtúrós palacsinta volt. Most ezt a korábbi ötletet továbbgondolva készítettem el egy palacsintás, kapros, juhtúrós pörkölt ételt, amit klasszul kézbe lehet fogni, sétálhatsz vele az utcán – és fenségesen finom.
Hozzávalók a pörkölthöz:
- 50 dkg sertés comb
- 1 fej vöröshagyma
- 5-6 vékony szelet füstölt szalonna
- 1 ek őrölt pirospaprika
- 1 db paradicsom
- 1/2 paprika
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 kocka Maggi pörköltszaftkocka
- 1 dl víz
- petrezselyem zöldje
- só és bors
A palacsintához:
- 10 dkg liszt
- 2 tojás
- 2,5 dl tej
- csipetnyi só, kevéske cukor
- szódavíz vagy ásványvíz
- olaj
A töltelékhez:
- 10-15 dkg juhtúró
- tejföl vagy mascarpone
- kapor
Elsőként a sertés húst vékony szeletekre vágom, majd fel is kockázom, de sokkal kisebbre vágom, mint úgy általában. Hagymát dinsztelek egy lábasban a szalonnakockákon, majd jöhet a szegedi piros paprika, aztán a felkockázott hús. Jöhet a többi összetevő, az apróra kockázott paradicsom, a paprika, két Maggi pörköltszaft kocka és a fokhagyma is. Fedő alatt hagyom, hogy az ízek összeérjenek, a hús klasszul átpuhuljon.
Közben bekeverem a palacsinta tésztát, majd a szokásos módon kisütöm őket. Akkor jó, ha egészen vékony palacsintákat tudunk gyártani, mert azért dupla palacsintát fog mindenki megenni.
Egy kisebb tálban összekeverem a juhtúrót tejföllel vagy mascarponéval, majd megszórom kaporral is az elegyet, de úgy, hogy harmonikusak legyenek az ízek.
Ha minden minden alapanyag elkészült, akkor jöhet a palacsinták töltése. A kiterített palacsinta közepére pakolom az elkészült pörköltöt, majd feltekerem úgy, mint a hortobágyit is szoktuk, csak kicsit vékonyabb végeredményre törekszünk. Egy másik palacsintát megkenünk kapros juhtúróval, majd a pöris palacsintát beletekerjük ebbe a tésztába.
A végén zsírpapírba tekerem a dupla palacsintánkat, majd lehet is eszegetni, fogyasztani – és nem csurog mindenhol a pörköltszaft. Nagyon harmonikus a végeredmény, érdemes kipróbálni.
https://www.okoskonyha.hu/recept/porkolt-juhturos-palacsintaba-csomagolva
Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket: