Sütőtökleves kakukkfűvel és pirított napraforgó magokkal
Eszter már napok óta rágja a fülemet, hogy készítsek Neki sütőtöklevest – na nem azért, mert Ő nem tudna, hanem azért, mert ez az étel már valahogy hozzám kötődik.
A hozzávalók, kb 4-5 főre:
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 ek vaj
- 3 db burgonya
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 6-8 szál kakukkfű ( vagy ennek megfelelő szárított kakukkfű )
- 1,2 l alaplé
- só, bors
- ízlés szerint napraforgó mag
A vöröshagymát a vajon megdinsztelem, közben a burgonyákat meghámozom, felkockázom. A hagymát felöntöm egy kevés alaplével, majd bedobálom a burgonyákat, és fedő alatt elkezdem párolni őket. A sütőtököt feldarabolom, majd kimagozom őket és a héjukat eltávolítom. A lábasba, a burgonyák mellé szórom a kockákat, majd a kakukkfüvet és a fokhagymát egy mozsárban összetöröm. Ezek is mennek a lébe, amihez hozzáöntöm a többi alaplevet is. Só, bors megy bele ízlés szerint, majd hagyom főlni az egészet.
Amint már megpuhultak az összetevők, jó az illat – akkor jöhet a botmixer, amivel sima és homogén állagúra dolgozom a levest. Egy serpenyőben a magvakat megpirítom, és már tálalok is. Néhány csepp oliva olaj mehet a leves tetejére érkeznek a magok és néhány friss kakukkfű levél.
Ha még nem like-oltad a Húsimádó oldalt, itt megteheted…