Levesek

Petrezselyemleves olívás, sajtos zsemlekarikákkal

Petrezselyemleves olívás, sajtos zsemlekarikákkal

041

Ezt a nagyon finom levest már egyszer megfőztem, most pedig a nagy sikerre való tekintettel a nejem visszatapsolta. A múltkor póréhagymás változat futott, most csak a petrezselyem volt a mérvadó, na meg a levesbetét is változott.

A művelet a szokásos levesalap készítés: vöröshagyma és fokhagyma megdinsztelése vajon, majd fehérrépa ( gyökér ) apróra darabolása, párolása. Mivel a mélyhűtőnkben sarudi szomszédasszonyunk jóvoltából komoly mennyiségű petrezselyem fellelhető, így két zacskónyit kivettünk, majd apró darabokra vágtam a 90 %-át. Ez a nem kis mennyiség mehetett is a lábasba egy adag víz társaságában, majd ment a párolás tovább. A maradék 10 % petrezselyem a leveles részből áll, ezt félreteszem a levesfőzés végére – gyakorlatilag arra használom, hogy a leves ne csak egy krémleves legyen, hanem a felszínén úszkáljanak a levelek, mert ízben és látványban fontosak.

Szóval főzöm a levest, só, bors, egy leveskocka megy bele, majd amikor már kezdenek összeállni az ízek, akkor jöhet a botmixer – és sima, homogén állag a végeredmény. Most még megy bele egy öntésnyi főzőtejszín, jöhetnek az említett petrezselyem levelek – pár perc rottyanás, és kész is a leves.

A levesbetét elkészítése gyerekjáték: két zsemlét felkarikázok, majd vékonyan meglocsolom olíva olajjal, megszórom reszelt sajttal – és mehet a sütőbe. Ha aranybarna és a sajt szépen megpirult, akkor már lehet is tálalni. Sokat csinálj, mert gyorsan elfogy …

006

007

009

011

012

013

014

019

017

021

024

026

029

031

034

038

041

Vélemény, hozzászólás?