Grill ételekHúsételek

Narancsos, fűszeres pácban érlelt csontos karaj tárcsán sütve

083

A karaj azon szárazabb húsok egyike, amelyet eddig a kerti grillezős estéken kerültem – de most egy újabb recepttel próbálkoztam, persze a saját számíze szerint újraértelmezve. Következzen hát egy szaftos, egzotikusabb íz a magyaros tárcsán megsütve.

Kezdjük a pác alapanyagaival:

1 fej vöröshagyma, 2 babérlevél, 10-15 szemes fekete bors, 5-8 szem szegfűbors, 3-5 szem szegfűszeg, 1-2 darab fahéj, 3-4 evőkanál barna cukor, ugyanennyi kanál só és sok-sok kömény. 

A cukrot forróvízben homogénre keverjük, majd hozzáadjuk a nem kevés sót. Egy nagyobb jénai edénybe beleszórjuk az összes fűszert, majd öntünk hozzájuk olivaolajat – és kikeverjük az egészet. Jöhet a cukros-sós kombó a fűszerekre, majd az egy fej vékonyra karikázott hagyma – amit ismét összekeverünk a többi alapanyaggal. Jön az én csavarásom: a narancslé, amit szintén hozzáöntünk a páclevünkhöz. A hentesnél megvett és ledarabolt csontos sertés karajokat belepakolom a páclébe, alaposan átforgatom mindet, majd ha nem lepi el a lé, akkor még öntök rá narancslevet. Irány a hűtő – egy estére minimum itt a helye a tálunknak.

012

014

017

018

022

023

025

027

030

031

032

Másnap délután tűzgyújtás, majd a tárcsa felhelyezése következik. Amíg melegszik a sütő alkalmatosság, addig kiegészítő fogásként csirkemell csíkokat feltekerek, majd egy-egy pálcára húzom őket – majd ezek is együtt sülnek a karaj darabjaimmal. Szóval indul a sütögetés – a karajokat a tárcsa közepén kicsit megkapatom mindkét oldalukon, majd időnként a középen össze-össze gyűlő páclébe húzom – így egy kicsit párolva is őket.

Amint már kezdenek puhulni a karajok, elkezdem sütögetni a csirkemelleket is – mert egyszerre kell majd elkészülni mindkettőnek.

A vége felé már a páclé elfogyóban van, úgyhogy érkezik a narancslé, ami nem csak azért jó, mert izgalmasabbá teszi az ízeket, hanem azért is mert a benne lévő cukor rákaramellizálódik a kétféle húsra – így belül szaftos, kívül ropogós végeredményt kapunk.

Míg én a tűz mellet ügyeskedek, addig a többiek összedobnak egy könnyed paradicsomos, uborkás, pirítóssal tuningolt salátát, ami szép ívet ad a kora esti vacsorának – majd mindezt egy-egy jéghideg rozéval zárjuk. Jöjjenek a képek…

038

039

044

045

049

058

055

060

061

062

072

077

081

082

Aki még nem like-olta az ingatlanos oldalunkat, az itt megteheti:

ingatlaneger.jpg

 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?