Húsételek

Sült pulykamell szeletek tejszínes gombamártással, zsemlegombóccal

Sült pulykamell szeletek tejszínes gombamártással, zsemlegombóccal

098

Már napok óta szerettem volna valamit készíteni, aminek a körete a zsemlegombóc. Így gyártottam gombhoz a kabátot, vagy kabáthoz a gombot…vagy valami hasonló.

Mivel a hűtőnkben árválkodott egy nagyobbacska pulykamell filé, ezért azt felszeleteltük, fűszereztük, majd lisztben megforgattuk és olajban kisütöttük, fedő alatt.

Kétféle gombát, laska gombát és csiperkét apróra darabolok, majd vajon és hagymán megpárolom az egészet. Amikor már a fedő alatt puhára párolódott, akkor sózom, borsozom, majd ha igényli vízzel hígítom is. Jöhet a botmixer, simára, homogén állagúra dolgozom, majd tejszínnel még finomítom, sűrítem a mártást.

Kenyeret egyenletes méretű kockákra vágok, majd felforralt, de már kihűlt tejjel keverem össze – gyakorlatilag beáztatom őket. Ütök bele néhány tojást, sózom, borsozom, majd egy jó adag petrezselyem zölddel szórom meg – amitől tavaszias, friss ízt kap a zsemlegombóc. A masszát összedolgozom, majd azonos méretű, de nem nagy gombócokat gyúrok belőle. A kész gombócok forrásban lévő lábasba mennek, kb 10 perc alatt meg is főnek – úgyhogy gyakorlatilag lehet is tálalni.

 049

056

057

055

059

063

060

065

066

070

072

074

067

078

080

083

087

088

092

093

094

100

101

Vélemény, hozzászólás?