Grill ételekHúsételek

Bbq csirkecombok grillezett zöldségekkel

IMG 1822

Kihasználva a tavaszias őszt ismét a teraszon molyolgattam – aminek egy ilyen szép és ízes eredménye lett…

A bbq elkészítésének a legfontosabb eleme a hőfok, ami kizárólag 130 C alatt értelmezhető. De csak akkor vágj bele ebbe a projektbe, ha van időd, mert ez egy lassú sütés, vagyis minimum 3 óra szükséges hozzá. Ha nincs grilled, az sem gond, ugyanis a konyhai sütőben is el tudod készíteni – úgyhogy hajrá.

Előkészületek:

– Bekeverünk egy sóoldatos vizet, amibe bedobáljuk a csirkecombokat, de lehet az én receptemet is követni, ahol sörbe pácoljuk a csirkecombokat, legalább négy, de lehetőség szerint 24 óráig.

– Összeállítunk egy un. rub-ot, ami egy fűszerkeverék, amit vagy megveszel, vagy pedig összeállítod magadnak. Én ez utóbbit választottam, kb 10 perc alatt el is készült.

Hozzávalók:

  • 3 ek barnacukor
  • 2 ek fokhagymapor
  • 2 ek szegedi piros paprika
  • 1/2 kk őrölt kömény
  • 1 kk zöldbors
  • 1 kk citrombors
  • 1 kk borsikafű
  • 1 kk őrölt gyömbér
  • 1/2 ek só

IMG 1644

IMG 1645

IMG 1647

A beáztatott csirkecombokat szárazra töröljük, majd a tálban a fűszerkeveréket alaposan bedörzsöljük a húsokba, törekedve arra, hogy minden részen egyenletes legyen a fűszerkéreg.

IMG 1654

IMG 1655

IMG 1667

A grillt egy kicsit előkészítem, vagyis a tűztérbe két vizes tálat helyezek, ami azért is jó, mert párásítja a sütőteret, na meg azért is, mert ebbe tud csorogni a zsiradék. A sütés indirekt módon történik, azaz a két szélső égősort kapcsolom be takarékon, míg a combok középre kerülnek, vagyis a hő közvetlenül nem éri a húsokat. Ha lecsukom a tetőt, akkor a hőmérőnek nem szabad 130 C felé emelkedni – ezt állítom be stabilan. Biztos ami biztos, a maghőmérőt beszúrom az egyik csirkecombba, majd bevonulok a konyhába, ahol feldobok a könnyed leveskét.

IMG 1671

IMG 1664

IMG 1669

Időnként rá-rá nézek a grillre, ellenőrzöm a folyamatosan emelkedő maghőmérőt, majd cserélgetem is a combokat, hogy mind egyenletesen süljön. Közben a konyhában kicsit előfőzöm a répákat, felvagdosom a zöldségeket.

IMG 1732

IMG 1746

IMG 1749

Amikor a csirkecomboknál a maghőmérő már a 70 C fölé kezd csúszni, akkor már a zöldségek is mehetnek a grillrácsra. 

IMG 1791

IMG 1792

IMG 1814

IMG 1815

IMG 1817

Végső fázisként egy picit feljebb tekerem a gázt, kicsit ropogósra pirítom a bőröket, majd tűzforrón tálalom is csapatnak a finomságokat. Három óra sütés, tíz perc evés – és már nyoma sincs a comboknak. Sebaj, ezért csináljuk… 😀

IMG 1822

IMG 1819

Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket:

facebook_1.jpg

insatgram.jpg

 

Vélemény, hozzászólás?