Húsételek

Variációk egy témára: Joghurtos csirkemell – I.

Variációk egy témára: Joghurtos csirkemell – I.

Van egy nagyon kedves olvasó, aki a múltkor adott egy jó tippet – pácoljak húsokat joghurttal. Tényleg nagyon jó alapanyag a joghurt, régebben készítettünk is ilyen pácot, – így egy nagyobb mennyiségű csirkemellet előkészítettem, majd két variációban kisütöttem őket. Pinka-Panka, ezúton köszönöm az ötletet 🙂 

A sütés-főzéshez továbbra is Kiss Tibi és a Quimby volt a kísérőm, na meg a Varsányi rozé… A sütés előtt azonban készítenünk kell egy joghurtos pácot, a következőképpen.

5 gerezd fokhagymát szétpasszíroztam, majd egy nagyobb jénai tálba szórtam a fűszerekkel együtt: 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1 teáskanál chili,1 teáskanál só, 2 evőkanál citromlé társaságában. A tálba beöntöttem a joghurtot és összekevertem az egészet egy villával.
A csirkemelleket átlósan, vagy mondhatnám haránt irányban felszeleteltem úgy, hogy kisebb érmeszerű hússzeletek alakuljanak ki, majd mindet megforgattam a joghurtos pácban. Ahogy haladtam, szépen megtelt a jénai tál, majd elosztottam a pácot a felületükön is.
A tál mehetett a hűtőbe, majd amikor már érzékelhető volt a konyhai jövés-menés az éhes utódok részéről, akkor egyszerűen kisütöttem a hús egy részét egyszerűen olajban. A pác csípős, karakteres íze szépen letisztult, nem volt harsogó, a húsok a joghurttól szaftosak és puhák maradtak úgy, hogy egy finom kéreg sült rájuk. Köretként hagymakarikákon pirított főtt rizst tálaltam, ami teljesen jól kiegészítette az ízeket.

Vélemény, hozzászólás?