Utazások / Élménybeszámolók

Olaszország – Úton Toszkánába (Vendégposzt #6)

Úton Toszkánába, kitérőt tettem a csizma sarkantyújához (ami még mindig Puglia része), még egy utolsó pillantást vetni a tengerre, mielőtt a szárazföld belseje felé veszem utamat.

Arra a lenyűgöző szépségre nem lehet felkészülni, egyszerűen letaglóz. A kabócák éneke, a pinea erdők illatat…itt maradni örökre? Igen, miért is ne. A búcsú Pugliatól nem lehetett volna felkavaróbb és méltóbb, mint ez a kitérő. Az út hossza miatt szükséges egy pihenőt beiktatni. Nem is számolom, hányadik alkalommal térek vissza Assisibe, de ez az első alkalom, hogy itt szállok meg a közelben, újra egy kiváló Agriturismo! Igy együtt kelek „Nap Fivérrel” és fekszem „Hold Nővérrel”.

Varázslatos! Ha már itt vagyok, csak rákérdezek a borokra. Talán toszkán, talán pugliai hatás? Nem, dehogy, mi nem foglalkozunk idegen borokkal, mondják a helyiek. Kizárólag umbriai fehér és vörös borok kerülhetnek az asztalra. A Sagrantino egy őshonos szőlőfajta, kiváló vörösbort ad. A borok többsége azért itt cuvée. A szüret ideje szeptember vége-és október. Hiába, no, csak a „messzi” északon vagyunk! Innen kalandozom kicsit a környéken, Spello (a virágok városa, ott jártamkor épp egy Ferrari találkozó zajlott), Spoleto (a fesztivál város), Montone (Apró település, úton Toszkána felé.

Már a városkáért magáért megéri eljönni, de ide egy étterem kedvéért jöttem, ahol a borválaszték szemet gyönyörködtető, bár engem a ház bora, a tiszta sangiovese érdekelt, mintegy átmenet Umbria és Toszkána között. Hiszen a következő etap nagy kérdése a Brunello, ami ugyancsak ebből a szőlőből készül. Nem tudom, ki hogyan van vele, de én csaknem agyhasadást kapok a grillezett padlizsántól, méltatlan, mintha szivacsot ennék. Ezért, ha Olaszországban látok egy padlizsán fogást kipróbálom eddig soha nem csalódtam, a flan amit most előételként, a spárgás, szarvasgombás tagliolini előtt kaptam fenséges volt.), valamint a „bor és olaj” városai Bevagna és Montefalco. Basilicata mellé Umbria is felkerül a listára, hogy közelebbi ismeretséget kössek a helyi vörösökkel, talán még a „szőkékkel is” jófajta vaddisznó, vargánya, mangalica, fekete sertés és szarvasgomba fogások