Olaszország – Toszkána (Vendégposzt #7)
Toszkána, tavaly barátaimmal bebarangoltuk Chianti vidékét, a Classico borok nem az én világom, bár mi tagadás voltak szép és váratlan találkozások. Korábban barátkoztunk én és a Montepulciano, de nem mélyült el igazán ez a kapcsolat. Ezért is döntöttem úgy, hogy a hazafelé vezető utón csúcstámadást kísérlek meg, Montalcino vidékén a Brunello, Montepulcianoban pedig a Nobile a cél.
El is érkeztünk a „milliódolláros” kérdésig: amikor bort rendelsz, mit kapsz: Montepulcianot vagy montepulcianot? Nem mindegy! A montepulciano egy szőlőfajta (ami egy könnyed vörös bort adó fajta), a Montepulciano (vino nobile di..) pedig minimum 70% sangiovese. A maradék 30% összetételét sajnos csak ritkán tüntetik fel, de a kóstolt borok igencsak kellemesek voltak. A borászatok meglátogatása között volt idő megnézni Pienzát (ahol éppen virágba borult az összes utcácska a Corpus Dominus- Úrnapja ünnep tiszteletére). No és az az illat, amikor belépsz a városka kapuján, mintha egy sajt farmra érkeznél, ugyanis Pienza a Pecorino sajt egyik központja. A toszkán borok rendkívül szigorú termőterületi és eljárásrendi ellenőrzés alatt készülnek, nekem mégis inkább Puglia lesz a befutó.