Utazások / Élménybeszámolók

Olaszország – Basilicata (Vendégposzt #4)

Basilicata, ha semmi más, csak Matera lenne, már megérne egy utazást. De persze Basilicata és környéke is sokkal több ennél. A véletlen félreértés úgy hozta, hogy Chiaromonte településen lett egy éjszaka szállásom a Chiaromonte borászat helyett.  Nosza, nézzük!

Persze Matera kipipálva, de Rocca Imperiale sem maradhatott el, ha már erre tévedtem. A nemzeti parkok, a hegytetőn sütkérező csendes kis települések viszont egy következő látogatás lehetőségét vetítik előre, amelyet megalapozott a Materaban kóstolt Rosso Basilicata.  A régió különös adottsága a két tenger között elhelyezkedő hegyvidéki jelleg (egyes szőlő ültetvények 1.000 m tengerszint feletti magasságik is nyújtóznak, főként Vultura területén). Basilicataban az utak, mintha nem az érkezésre, hanem magára az utazásra lettek volna tervezve. A táj szépsége rabul ejtő, az egyik ámulatból esel a másikba. Amíg a „dombocskák” tetején trónoló, mint megannyi színes- vagy pasztell színű sapkácska, gyönyörködsz a látványban, rádöbbensz, a hegyek között vagy a magasságmérő 1192 métert mutat!

Meglátogatott városok: Matera –Chiaromonte – Rocca Imperiale,ami már kitekintés Calabria régióba. Amire most nem került sor, Anzi, Laurenzana, Pietrapertosa, Castelmezzano mert Basilicataban el kell veszni (ehhez azért nagy segítséget nyújtanak a kacskaringós utacskák) és Basilicataba vissza kell menni.