Délkelet-ázsiai ihletésű, korianderes csirkeleves
A helyzet az, hogy nagyon kívántam egy jó kis csirkés ragulevest, de aztán arra is gondoltam, hogy jó lenne valamilyen keleties ízt is belevinni a levesbe. Megnéztem, hogy milyen fűszerek vannak itthon – így egy félig thai, félig kínai levest kreáltam, ami aztán be is aranyozta az ebédünket.
Hozzávalók:
- 4 db csirke felsőcomb
- 1 fej hagyma
- 0,7 l alaplé
- 5-5 fej szárított shiitake gomba
- 2 db szárzeller
- 1 db kápia paprika
- 1 ek csípős, madras curry por
- 1 ek római kömény
- 3-4 cm gyömbér
- 2 ek halszósz
- 1 ek szójaszósz
- 1 ek citromfű
- 3-4 ek búzacsíra
- 1/2-1 db citrom leve
- kb 1l víz
- chipotle chili
- 1/2 doboz kókusz tej
- thai rizstészta
- 1 marék friss koriander
- só és bors
Első lépésként megdinszteltem a hagymát, majd a kifilézett és felcsíkozott csirkecombokat rádobtam a hagymára. Hagytam, hogy a húsok kicsit le is piruljanak, talán a fotókon is látszik, hogy a lábas falán le is rakódott egy kevéske pörzsanyag is. Nem kell parázni, majd szépen leoldódik a főzés során.
Só, bors, római kömény, madras curry megy az alapba – ezeket is egy kicsit le lehet pirítani, egyre klasszabb az illat. ( Eszti le is jön az emeletről, hogy mi ez a kellemes illat, mit fogunk enni? ) A fagyasztott alaplevünket bele tesszük a lábasba, pár perc alatt fel is olvad, majd felforrósodik.
A szárított gombát felcsíkozom, a szárzellert és a kápia paprikát is feldarabolom, majd ezek is mehetnek a lébe. Közben fel is öntöm vízzel a lábast, ezzel állítom be a végleges folyadék mennyiségét. Érkezik a halszósz, a szójaszósz, citromfű, jöhet a levesbe a csíra, majd citromot facsarok – ezzel még izgalmasabb lesz az ízvilág.
Hagyom, hogy az összetevők megpuhuljanak, az ízek összeérjenek. Kevéske chilivel még csípősebbé tesszük az ízt és kókusz tejjel tesszük simábbá a végeredményt. Végső fázisként két adag thai rizstésztát is bele dobok a levesbe, aminek 3-4 perc kell csupán. Már tálalhatunk is, amihez kötelező a friss koriander is.